Реджеп Тайїп Ердоган /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Туреччина готується до другого туру виборів. Ердоган і Киличдароглу не змогли набрати більше 50% голосів

Реджеп Тайїп Ердоган Фото Getty Images

У Туреччині може відбутися другий тур голосування після того, як чинний президент Реджеп Тайїп Ердоган випередив свого суперника Кемаля Киличдароглу на недільних виборах, але не зміг набрати абсолютної більшості, щоби продовжити своє 20-річне управління країною, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зазначається, що ні Ердоган, ні Кілічдароглу не подолали 50-відсотковий барʼєр, необхідний для того, щоб уникнути другого туру, який має відбутися 28 травня.
  • За даними державного інформаційного агентства Anadolu, при підрахунку понад 99% бюлетенів Ердоган лідирував із 49,4% голосів, а у Киличдароглу – 45%. 
  • Третій кандидат у президенти від націоналістів Сінан Оган набрав 5,2% голосів. За словами аналітиків, він може стати вплинути на результати у другому турі залежно від того, якого кандидата він підтримає.
  • Anadolu повідомило, що явка становила близько 89%.
  • Киличдароглу, який сказав, що переможе у другому турі, закликав своїх прихильників виявити терпіння та звинуватив партію Ердогана у втручанні у підрахунок та повідомлення результатів.
Getty Images

Кемаль Киличдароглу Фото Getty Images

  • Водночас Ердоган заявив, що випереджає найближчого суперника на 2,6 млн голосів. «Ми очікуємо, що ця цифра збільшиться з офіційними результатами», – сказав він.

Контекст

Результати виборів відобразили глибоку поляризацію в країні, яка перебуває на політичному роздоріжжі. 

Опитування громадської думки перед виборами вказували на дуже напружену гонку, але давали Киличдароглу невелику перевагу. Два опитування в пʼятницю показали, що він вищий за поріг у 50%.

Туреччина з населенням 85 млн людей, яка вже бореться з інфляцією, що зростає, тепер стикається з двотижневою невизначеністю, яка може потрясти ринки, оскільки аналітики чекають стрибків на місцевій валюті та фондовому ринку.

Bloomberg повідомляє, що вибори вже вдарили по ринках. Ліра впала на 0,2% до 19,62 за долар на початку понеділка, 15 травня, і турецькі державні кредитори продали долари, щоб підтримати валюту в неділю,14 травня, ввечері перед офіційними результатами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні