Категорія
Новини
Дата

Ericsson запідозрили у постачанні до РФ обладнання, яке можна використати у військових цілях. У компанії заперечують

Шведська компанія Ericsson заявила у пʼятницю, 23 вересня, що надає тільки програмне забезпечення та технічну підтримку російським клієнтам і не продавала телекомунікаційне обладнання місцевим операторам мобільного звʼязку з початку війни в Україні. Заява була зроблена після публікацій шведськими ЗМІ про продовження експорту компанією, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Ericsson призупинила свою діяльність у Росії у квітні і заявила в серпні, що піде з країни в найближчі місяці. 
  • Компанія зафіксувала витрати у розмірі 900 млн шведських крон ($81 млн) і звільнив 400 співробітників у країні через згортання діяльності.
  • «Відповідно до санкцій ми надаємо програмне забезпечення та технічну допомогу для тих продуктів, які ми відвантажили до вторгнення. Коли були оголошені санкції, ми припинили постачання клієнтам у Росії», – сказав представник компанії.
  • Sveriges Radio Ekot повідомило, що Ericsson подала заявку на отримання 12 дозволів на звільнення від санкцій від шведської інспекції зі стратегічних продуктів і отримала з них сім. Санкційний список шведської влади включає програмне забезпечення та технології, повʼязані з телекомунікаціями.
  • Шведські ЗМІ також повідомили, що продукція, на яку Ericsson отримала дозвіл на експорт до Росії, може бути використана з військовою метою.
  • У компанії заявили, що її продукція призначена для використання з цивільною, а не військовою метою.
  • Шведська влада опублікувала заяву, в якій йдеться, що винятки стосуються цивільного використання та цивільних кінцевих користувачів.
  • «Ericsson не порушив жодних санкцій, оскільки отримав схвалення… але це все ще досить різко контрастує із заявою в їхньому звіті за другий квартал, де вони оголошують про зупинення «всіх поставок клієнтам у Росії», – сказав аналітик Jyske Bank Андерс Хаулунд Воллес.

Контекст

Наприкінці серпня шведський виробник телекомунікаційного обладнання Ericsson заявив, що найближчими місяцями поступово згортатиме свою діяльність у Росії в міру того, як виконає свої зобовʼязання перед клієнтами. Компанія, яка в квітні призупинила свою діяльність у Росії на невизначений термін, заявила, що має у Росії близько 400 співробітників і надасть їм фінансову підтримку.

Раніше Ericsson відправила своїх співробітників у оплачувану відпустку цього року. Російська газета «Коммерсантъ» повідомила про вихід Ericsson з ринку і зазначила, що частина її допоміжного персоналу перейде до нової фірми, яку заснують топ-менеджери в Росії.

Конкурент Ericsson компанія Nokia, яка також оголосила про плани піти з Росії до кінця року, заявила, що проводить обмежене технічне обслуговування критично важливих мереж для виконання своїх договірних та гуманітарних зобовʼязань.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні