Категорія
Новини
Дата

ЄС і США домовилися зупинити 17-річну торговельну суперечку щодо Boeing і Airbus. Остерігаються конкуренції Китаю

США і Європейський Союз домовилися завершити суперечку щодо субсидії на літаки Airbus і Boeing, яка тривала 17 років. Про це країни домовилися під час саміту в Брюсселі, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Угода частково обумовлена намаганням Китаю витіснити дуополію цивільних літаків Boeing і Airbus, зазначає Bloomberg. Влада Китаю активно дотує виробника авіакосмічної продукції Commercial Aircraft Corp.
  • Очікується, що США і ЄС оголосять про вирішення спору щодо держсубсидій під час саміту в Брюсселі у вівторок, пише CNN. Пресконференція запланована на 16:00.
  • ЄС і США також зобовʼязалися скасувати мита на метали. У 2018 році США ввели мита на експорт металів з Європи з міркувань національної безпеки.
  • Також США і ЄС оголосять про створення спільної ради, покликаної вирішувати питання торгівлі та технологій, розповів CNN високопоставлений чиновник.

Контекст

Суперечка США і ЄС виникла в 2004 році, коли влада ЄС заявила, що Boeing отримав несправедливі субсидії на суму $19 млрд від федерального уряду і уряду штату. У тому ж році США подали аналогічний позов щодо європейських субсидій Airbus.

Ворожнеча загострилася, коли адміністрація експрезидента США Дональда Трампа у 2019 році ввела тарифи на європейські товари, включаючи сир пармезан, французьке вино, шотландський та ірландський віскі. Європейський Союз, у свою чергу, ввів тарифи на товари зі США, такі як мотоцикли Harley-Davidson, вино, сир.

Однак в останні місяці зʼявилися ознаки того, що конфлікт щодо субсидій добігає кінця після багатьох років невдалих переговорів у Світовій організації торгівлі. У березні США, ЄС та Велика Британія домовилися припинити дію мит на чотири місяці.

Завершення суперечки країн може бути наслідком намагання більш широкої протидії Китаю. США разом із Великою Британією, Німеччиною, Францією, Італією, Японією і Канадою в минулі вихідні виступили з рішучим засудженням дій Китаю за останні десятиліття. Зокрема, G7 звинуватили владу Китаю у порушенні прав людини. Лідери G7 також наполягали на незалежному розслідуванні походження COVID-19 і виступили за альтернативу китайському торговельному шляху – «Один пояс, один шлях».

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні