Польща та Словаччина наполягають на продовженні обмежень на імпорт української агропродукції
Категорія
Новини
Дата

Польща та Словаччина наполягають на продовженні обмежень на імпорт української агропродукції

Польща та Словаччина виступили за продовження заборони імпорту зерна з України до кінця року, відмахнувшись від побоювань, що рішення Росії вийти з Чорноморської ініціативи може порушити постачання продовольства, пише Bloomberg. Пʼять східних країн ЄС зустрінуться у середу, 19 липня, щоб обговорити питання української агропродукції.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дві країни – разом із Болгарією, Румунією та Угорщиною – нині мають обмеження на імпорт українського зерна до середини вересня. Угода з Європейським Союзом, як і раніше, дозволяє транзитні перевезення в інші країни.
  • «Я не бачу суттєвих аргументів на користь закінчення терміну дії нинішньої заборони в середині вересня», – заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус. – Я сподіваюся, що ембарго не закінчиться, що ми зможемо досягти його продовження в рамках нашої коаліції з пʼяти країн ЄС».
  • Європейська комісія раніше заявляла, що скоротить і поступово скасує «виключні та тимчасові» обмеження, що стосуються пʼяти східноєвропейських країн. Після того, як у понеділок, 17 липня, Росія розірвала «зернову угоду», ЄС заявив, що «не пошкодує зусиль» для підтримки стабільного постачання сільськогосподарської продукції з України на світові ринки так званими шляхами солідарності.
  • Представники пʼяти східних країн ЄС зустрінуться у Варшаві у середу, 19 липня, щоб підготувати заяву для Європейської комісії, розглянути конкретну ситуацію та продовжити заборону, а також поширити її на інші товари, заявив міністр сільського господарства Словаччини Йозеф Бірес. 
  • За його словами, було зрозуміло, що вплив додаткової пропозиції на ціни поширюється на дедалі більший асортимент продукції, такий як полуниця та малина у Польщі. Проте, за словами словацького міністра, Європейська комісія, певно, не підтримає розширення заборони.
  • «Ми всіляко підтримуємо Україну, але за умови, що імпорт продовольства не спотворюватиме внутрішній ринок, – сказав Бірес. – Ми збираємо врожай, і деякі наші склади переповнені через минулий імпорт зерна».

Контекст

Починаючи з 15 квітня ПольщаУгорщинаСловаччина та Болгарія по черзі заборонили імпорт агропродукції з України. Єврокомісія обіцяла новий пакет підтримки аграріїв загальною вартістю €100 млн й активацію надзвичайних захисних заходів відповідно до чинного Регламенту про автономні торговельні заходи для пшениці, ріпаку, соняшнику та кукурудзи, імпорт яких з України тимчасово заборонений.

11 травня Польща, Словаччина, Угорщина, Румунія й Болгарія звернулися до Єврокомісії з закликом запропонувати механізми захисту для аграріїв від напливу агропродукції з України.

Єврокомісія з 2 травня до 5 червня цього року заборонила імпорт пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику українського походження до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини.

Згодом ЄС продовжив до 15 вересня запобіжні заходи щодо імпорту українського зерна до п’яти країн ЄС. НБУ підрахував, що проблеми «зернового коридору» та обмеження імпорту агропродукції сусідніми країнами можуть коштувати Україні до $800 млн на місяць.

26 червня Єврокомісія повідомила про затвердження пакета підтримки у розмірі €100 млн для фермерів Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії й Словаччини. Обмеження на імпорт української агропродукції до пʼяти країн планують скасувати поетапно до 15 вересня. Але не всі країни ЄС підтримують таку позицію. Зокрема, Румунія планує просити ЄС продовжити обмеження до кінця року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні