Категорія
Новини
Дата

ЄС може відрізати Росію від фінансових ринків та обмежити експорт – голова Єврокомісії

Росія буде відрізана від міжнародних фінансових ринків і позбавлена доступу до основних експортних товарів Заходу в разі вторгнення в Україну, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Водночас вона пропонує дати Росії шанс повернутися до переговорів, пише «Інтерфакс-Україна».

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • ЄС може відрізати Росію від міжнародних фінансових ринків, сказала фон дер Ляєн в інтервʼю суспільному телебаченню ARD.
  • У разі ескалації ситуації навколо України будуть введені санкції на експорт до Росії товарів, «терміново необхідних їй для модернізації та диверсифікації економіки». Слабким місцем Росії є її залежність від експорту вуглеводнів, які становлять дві третини російського експорту, пояснила Урсула фон дер Ляєн. Ці сектори економіки Росії потребують модернізації, і «саме це стало б неможливим у разі впровадження подальших санкцій», заявила вона.
  • Санкції не застосовуватимуться «доти, доки не відбудеться якесь вторгнення», уточнила голова Єврокомісії. «Перехід до санкцій масштабний і серйозний», тому необхідно дати Росії «шанс повернутися до дипломатії та сісти за стіл переговорів».

Контекст

США підготували нові санкції проти російських банків. Мета санкцій – нанести збитки російській економіці за рахунок розриву «кореспондентських» відносин між банками Росії та США, які необхідні для здійснення міжнародних платежів.

Президент Франції Емманюель Макрон запропонував провести саміт між президентами США Джо Байденом і президентом РФ Володимиром Путіним, на якому розглядатимуться питання припинення вогню на сході України та стримування РФ від вторгнення. Таку пропозицію він зробив після телефонних розмов з обома лідерами країн. Байден і Путін погодилися на участь у саміті, сказано у заяві Єлисейського палацу. Підготувати саміт мають держсекретар США Ентоні Блінкен і голова МЗС Росії Сергій Лавров на зустрічі 24 лютого. Байден, у принципі, погодився на проведення саміту, «який може відбутися лише в тому випадку, якщо Росія не вторгнеться в Україну», повідомляє пресслужба Білого дому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні