Категорія
Новини
Дата

ЄС може вперше з початку війни в Україні ввести санкції проти китайських компаній за допомогу РФ

Брюссель запропонував санкції проти китайських компаній за підтримку російської військової машини вперше з початку війни в Україні, що, ймовірно, посилить напруженість у відносинах із Пекіном, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • До нового пакету санкцій, який обговорюватиметься державами-членами ЄС цього тижня, включені сім китайських компаній, які звинувачуються у продажу обладнання, яке може бути використане у зброї.
  • Деякі компанії вже потрапили під санкції США. Дії ЄС, швидше за все, викличуть невдоволення Пекіна, який прагне утримати Брюссель від підтримки Вашингтона. ЄС досі уникав звинувачень проти Китаю, стверджуючи, що немає доказів того, що він безпосередньо постачав зброю РФ.
  • До списку включені дві компанії з материкового Китаю: 3HC Semiconductors та King-Pai Technology, вони вже потрапили під санкції США. Дві компанії з Гонконгу, включені до списку ЄС, також включені до списку Міністерства фінансів США: Sinno Electronics і Sigma Technology.
  • У пропозиції Європейської комісії сказано, що компанія 3HC, яка виробляє компʼютерні чипи, звинувачується у «спробі обійти експортний контроль та придбанні чи спробі придбати товари американського походження для підтримки військової та/або оборонної промислової бази Росії».
  • King-Pai постачає в Росію мікроелектроніку, яка має оборонне застосування, включаючи системи наведення крилатих ракет, як раніше заявляло міністерство фінансів США.
  • Брюссель також пропонує ввести санкції щодо деяких іранських компаній, які займаються виробництвом і постачанням дронів до Росії.

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

Зазначається, що ще до повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Китай був важливим постачальником мікросхем та електронних інтегральних схем у Росію. Однак у 2022 році, оскільки деякі російські традиційні постачальники скоротили свої поставки, імпорт із Китаю рекордно виріс. Значення китайського експорту напівпровідників до Росії підскочило з $200 млн у 2021-му до понад $500 млн у 2022 році.

У березні Сполучені Штати додали у свій чорний список торгових операцій 37 організацій у тому числі за допомогу російській армії, підтримку збройних сил Китаю та сприяння чи участь у порушеннях прав людини у Мʼянмі й Китаї, повідомило американське міністерство торгівлі, пише Reuters. Вашингтон вніс 28 китайських фірм до чорного списку за ймовірне порушення санкцій США шляхом відправлення технологій для ядерних та ракетних програм до третіх країн або закупівлі забороненої продукції для збройних сил Китаю.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні