Категорія
Новини
Дата

Союзники України планують представити нові пакети санкцій проти РФ на саміті G7 цього місяця

2 хв читання

США, ЄС та інші ключові союзники України готують нові санкції проти Росії, пакети реалізовуватимуться індивідуально, але координуватимуться, пише Bloomberg. Вони будуть оприлюднені під час зустрічі лідерів «Великої сімки» у Японії наприкінці цього місяця.

Ключові факти

  • Головна мета нових санкційних пакетів – закрити лазівки в існуючих обмеженнях і вирішити проблему обходу санкцій загалом, сказали джерела.
  • Саміт «Великої сімки» стане майданчиком для обговорення того, що вже спрацювало та які варіанти ще залишаються щодо подальшого тиску на російську економіку. Але з урахуванням того, що низка секторів Росії вже потрапили під санкції, знайти нові галузі, які значно обмежують можливості РФ фінансувати війну, непросто.
  • За словами офіційних осіб, пакет ЄС, 11-й з лютого 2022 року, буде в основному зосереджений на лазівках. Серед пропозицій, що обговорюються, – заборона на транзит багатьох товарів через територію Росії та заходи проти суден, що відключають навігаційні системи. Пакет, для схвалення якого потрібна підтримка всіх країн-членів ЄС, також запровадить нові санкції приблизно на три десятки людей.
  • За словами джерел, США та Японія готують власні пакети. Канада працює над заходами щодо прав людини та санкціями проти російської оборонної промисловості.
  • Хоча кожен пакет може відрізнятися за своїм змістом, частково через системи регулювання в кожній країні, союзники координують їх перед самітом, кажуть джерела.
  • Більша частина уваги G7 зосереджена на придушенні здатності Москви ухилятися від існуючих заходів або оминати їх, приділяючи особливу увагу сотням товарів і технологій, що використовуються у військових цілях. Ці зусилля включали надання дипломатичного тиску на інші країни, через які різко зріс обсяг торгівлі з Росією, посилення контролю за ключовими товарами та націлювання на компанії, які можуть допомагати Москві – навмисно чи ні – оминати обмеження.
  • Очікується також, що лідери «Великої сімки» досягнуть прогресу в механізмі відстеження російських алмазів через кордони, що в кінцевому підсумку може призвести до обмежень на цю торгівлю.

Контекст

Усередині «Великої сімки» США закликають до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни.

Хоча ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції, вони мають намір домовитися на саміті G7 наступного місяця, щоб «закрити лазівки, які дозволяють юрисдикціям третіх країн отримувати доступ і реекспортувати обмежені товари, послуги чи технології G7 до Росії», згідно з проєктом заяви.

Лідери G7 зустрінуться у Хіросімі 19 травня на триденному саміті, присвяченому наслідкам війни Росії проти України, економічній безпеці, зеленим інвестиціям та Індо-Тихоокеанському регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд