Категорія
Новини
Дата

Союзники України планують представити нові пакети санкцій проти РФ на саміті G7 цього місяця

США, ЄС та інші ключові союзники України готують нові санкції проти Росії, пакети реалізовуватимуться індивідуально, але координуватимуться, пише Bloomberg. Вони будуть оприлюднені під час зустрічі лідерів «Великої сімки» у Японії наприкінці цього місяця.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Головна мета нових санкційних пакетів – закрити лазівки в існуючих обмеженнях і вирішити проблему обходу санкцій загалом, сказали джерела.
  • Саміт «Великої сімки» стане майданчиком для обговорення того, що вже спрацювало та які варіанти ще залишаються щодо подальшого тиску на російську економіку. Але з урахуванням того, що низка секторів Росії вже потрапили під санкції, знайти нові галузі, які значно обмежують можливості РФ фінансувати війну, непросто.
  • За словами офіційних осіб, пакет ЄС, 11-й з лютого 2022 року, буде в основному зосереджений на лазівках. Серед пропозицій, що обговорюються, – заборона на транзит багатьох товарів через територію Росії та заходи проти суден, що відключають навігаційні системи. Пакет, для схвалення якого потрібна підтримка всіх країн-членів ЄС, також запровадить нові санкції приблизно на три десятки людей.
  • За словами джерел, США та Японія готують власні пакети. Канада працює над заходами щодо прав людини та санкціями проти російської оборонної промисловості.
  • Хоча кожен пакет може відрізнятися за своїм змістом, частково через системи регулювання в кожній країні, союзники координують їх перед самітом, кажуть джерела.
  • Більша частина уваги G7 зосереджена на придушенні здатності Москви ухилятися від існуючих заходів або оминати їх, приділяючи особливу увагу сотням товарів і технологій, що використовуються у військових цілях. Ці зусилля включали надання дипломатичного тиску на інші країни, через які різко зріс обсяг торгівлі з Росією, посилення контролю за ключовими товарами та націлювання на компанії, які можуть допомагати Москві – навмисно чи ні – оминати обмеження.
  • Очікується також, що лідери «Великої сімки» досягнуть прогресу в механізмі відстеження російських алмазів через кордони, що в кінцевому підсумку може призвести до обмежень на цю торгівлю.

Контекст

Усередині «Великої сімки» США закликають до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни.

Хоча ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції, вони мають намір домовитися на саміті G7 наступного місяця, щоб «закрити лазівки, які дозволяють юрисдикціям третіх країн отримувати доступ і реекспортувати обмежені товари, послуги чи технології G7 до Росії», згідно з проєктом заяви.

Лідери G7 зустрінуться у Хіросімі 19 травня на триденному саміті, присвяченому наслідкам війни Росії проти України, економічній безпеці, зеленим інвестиціям та Індо-Тихоокеанському регіону.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні