Категорія
Новини
Дата

Україна підготувала секторальні санкції проти Ірану за військову допомогу РФ

Кабінет Міністрів виніс на розгляд РНБО пропозиції щодо застосування секторальних санкцій до Ісламської Республіки Іран. Відповідне рішення уряд ухвалив на засіданні 25 квітня, йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Попередні обмеження, запроваджені Україною та нашими партнерами щодо осіб та компаній, безпосередньо причетних до постачання зброї Росії, на жаль, не були сприйняті як серйозне попередження. Що ж, ми посилимо наші аргументи», – зазначила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.
  • За її словами, уряд також працюватиме над тим, щоб до таких жорстких рішень долучилося якомога більше країн світу. 

Санкції запроваджуються строком на 50 років та містять:

  • запобігання виведенню капіталів резидентами Ірану за межі України; 
  • заборону передання резидентам Ірану технологій, прав на об’єкти права інтелектуальної власності;
  • заборону здійснення інвестицій в Іран та до / на користь резидентів країни; 
  • зупинення обслуговування електронних платіжних засобів (зокрема переказів, здійснення розрахунків та видачі готівки), емітованих резидентами Ірану; 
  • заборону реєстрації Національним банком України міжнародної платіжної системи, учасника міжнародної платіжної системи, операторами яких є резиденти Ірану тощо;
  • обмеження торговельних операцій з послугами, які повʼязані з постачанням, продажем, передачею, виробництвом або використанням таких товарів, повне припинення транзиту ресурсів, польотів і перевезень резидентами Ірану територією України, пов’язаних із вищезгаданими операціями. 
  • Санкції набудуть чинності після ухвалення відповідного рішення РНБО, введення його в дію президентом України та затвердження постановою Верховної Ради.

Контекст

У березні США запровадили санкції проти осіб та компаній, які допомагають Ірану виготовляти безпілотники. 

19 квітня мінфін США повідомив про запровадження нових санкцій проти компаній, які допомагали постачати Ірану електроніку для безпілотників.

24 квітня стало відомо, що російські кораблі переправляють через Каспійське море велику кількість іранських боєприпасів для поповнення запасів під час вторгнення в Україну. Як пише The Wall Street Journal, за останні шість місяців вантажні судна перевезли понад 300 000 артилерійських снарядів та 1 млн патронів з Ірану.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні