Категорія
Новини
Дата

США внесли 37 китайських та російських компаній до чорного списку

Сполучені Штати додали у свій чорний список торгових операцій 37 організацій у тому числі за допомогу російській армії, підтримку збройних сил Китаю та сприяння чи участь у порушеннях прав людини у Мʼянмі та Китаї, повідомило американське міністерство торгівлі, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Коли ми виявляємо організації, які становлять загрозу для національної безпеки або зовнішньої політики Сполучених Штатів, ми додаємо їх до списку організацій, щоб забезпечити можливість ретельного вивчення їхніх операцій», – заявила помічник держсекретаря Теа Кендлер.
  • Видання Financial Times пише, що Вашингтон вніс 28 китайських фірм до чорного списку за ймовірне порушення санкцій США шляхом відправлення технологій для ядерних та ракетних програм до третіх країн або закупівлі забороненої продукції для збройних сил Китаю.
  • Міністерство торгівлі помістило їх у свій «список юридичних осіб», який фактично забороняє американським компаніям постачати їм технології, зроблені в Америці.
  • Серед найбільш відомих китайських компній – BGI Research і BGI Tech Solutions, що входять до BGI Group, найбільшої в країні дослідницької компанії в галузі геноміки. США дедалі більше занепокоєні тим, що Китай може використовувати такі групи, як BGI для отримання генетичних даних американців.
  • До списку компаній увійшов і Loongson Technology, виробник мікросхем, створений у Китайській академії наук, що підтримується державою. Базова технологія Loongson вважається китайською відповіддю Intel та Arm на розробку чипів.
  • Департамент торгівлі також націлився на Suzhou Centec Communications, компанію, що займається розробкою чипів.
  • США також внесли до чорного списку 4Paradigm Technology, групу, що спеціалізується на штучному інтелекті, та Inspur Group, що спеціалізується на ШІ, хмарних обчисленнях та великих даних.
  • 2 березня США також внесли до чорного списку компанію DMT Trading у Білорусі та Neotec Semiconductor на Тайвані за допомогу Росії у зміцненні її оборонної промисловості.

Контекст

Минулого року Росія значно збільшила імпорт чипів, показник перевищив довоєнний, повідомила економістка Інституту міжнародних фінансів Еліна Рибакова. Вартість імпорту чипів зросла з $1,8 млрд за січень–вересень 2021-го до $2,45 млрд за той же період минулого року. Також РФ імпортувала безпілотники та комплектуючі.

10 лютого видання The Wall Street Journal писало, що США готові ще більше скоротити експорт технологій до Китаю після інциденту з повітряною кулею-шпигуном.

За словами заступник міністра фінансів Воллі Адейемо, США не побояться накласти санкції на китайські компанії, які підтримують вторгнення Росії в Україну, пише Bloomberg. За даними Reuters, коаліція з понад 30 країн припинятиме закупівлю Росією товарів подвійного призначення, таких як холодильники, для забезпечення напівпровідників, необхідних для її збройних сил. 

Влада США повідомила союзникам, що готова запровадити санкції проти Китаю у разі, якщо Пекін надасть військову допомогу Росії, пише Reuters із посиланням на неназваних американських чиновників. США хочуть заручитися підтримкою низки країн, особливо членів «Великої сімки», щоб разом із ними координувати можливі обмеження щодо Китаю, зазначають джерела видання.

Відносини між США та Китаєм стали особливо болючим питанням після того, як держсекретар Ентоні Блінкен заявив NBC News, що США отримали інформацію про те, що Китай розглядає можливість надання Росії летальної допомоги, такої як зброя та боєприпаси, хоча «вони ще не перейшли цієї межі».

Також США стежать за спробами Росії ухилитися від санкцій через країни Центральної Азії, заявив Блінкен під час візиту до Казахстану, наголосивши на стурбованості тим, що Росія отримує мікрочипи та інші технології за рахунок імпорту від своїх країн-сусідів, пише Bloomberg

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні