Категорія
Новини
Дата

ЄС може запропонувати Угорщині грошову компенсацію за відмову від нафти з Росії – Politico

1 хв читання

Європейський Союз розглядає можливість грошової компенсації Угорщині за підтримку шостого пакету санкцій проти РФ, який передбачає поступову відмову від імпорту російської нафти. Про це пише Politico з посиланням на трьох європейських чиновників.

Ключові факти

  • Угорщина може отримати компенсацію в рамках нової енергетичної стратегії REPowerEU, яку планують представити 18 травня, кажуть співрозмовники видання. Мета REPowerEU – поетапна відмова ЄС від російського викопного палива задовго до 2030 року.
  • ЄС запропонував Угорщині та Словаччині відстрочити ембарго до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. За інформацією Politico, такий проєкт обговорили 8 травня. Але Угорщина заявила, що їй потрібно більше часу, зазначає видання.
  • Чим більше ЄС зможе допомогти Угорщині з REPowerEU, тим швидше країна зможе відмовитися від російської нафти, сказав один із високопосадовців ЄС.

Контекст

Санкції ЄС вимагають схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєрміністра Угорщини Віктора Орбана блокує санкції, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, наголошувала вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні