Категорія
Новини
Дата

ЄС може запропонувати Угорщині грошову компенсацію за відмову від нафти з Росії – Politico

Європейський Союз розглядає можливість грошової компенсації Угорщині за підтримку шостого пакету санкцій проти РФ, який передбачає поступову відмову від імпорту російської нафти. Про це пише Politico з посиланням на трьох європейських чиновників.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Угорщина може отримати компенсацію в рамках нової енергетичної стратегії REPowerEU, яку планують представити 18 травня, кажуть співрозмовники видання. Мета REPowerEU – поетапна відмова ЄС від російського викопного палива задовго до 2030 року.
  • ЄС запропонував Угорщині та Словаччині відстрочити ембарго до кінця 2024 року, а Чехії – до червня 2024 року. За інформацією Politico, такий проєкт обговорили 8 травня. Але Угорщина заявила, що їй потрібно більше часу, зазначає видання.
  • Чим більше ЄС зможе допомогти Угорщині з REPowerEU, тим швидше країна зможе відмовитися від російської нафти, сказав один із високопосадовців ЄС.

Контекст

Санкції ЄС вимагають схвалення всіх його 27 країн-членів. Наразі уряд премʼєрміністра Угорщини Віктора Орбана блокує санкції, посилаючись на велику залежність від російської нафти. Ембарго буде рівносильне «ядерній бомбі, скинутій на угорську економіку», заявляв Орбан.

Нафтове ембарго потрібно запроваджувати в «акуратний спосіб», щоб дати час ЄС знайти альтернативних постачальників та мінімізувати вплив санкцій на ринки, заявляла президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн. Відмова від нафти й очищених нафтопродуктів із РФ має зайняти шість місяців і завершитися до кінця 2022 року, наголошувала вона.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні