Категорія
Новини
Дата

Боротьба з енергокризою. Країни ЄС погодили «динамічну» межу ціни на газ

Лідери країн ЄС на саміті в Брюсселі погодилися прискорити зусилля щодо зниження попиту на енергію. Серед конкретних рішень запропоновано запровадити «динамічну» межу ціни на газ. Про це йдеться в заяві Європейської ради, пише ЄП.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

Лідери закликали Раду ЄС і Єврокомісію терміново представити конкретні рішення щодо додаткових заходів:

  • 15% потреби в наповненні газових сховищ повинні закуповуватися в рамках сукупного попиту відповідно до національних потреб.
  • Тимчасовий динамічний ціновий коридор за угодами з природним газом для негайного обмеження епізодів надмірно високих цін на газ.
  • Тимчасові рамки ЄС для обмеження ціни на газ при виробництві електроенергії, включно з аналізом витрат і вигод.
  • Поліпшення функціонування енергетичних ринків для підвищення прозорості ринку, полегшення стресу ліквідності, усунення чинників, що посилюють волатильність цін на газ, і збереження фінансової стабільності.
  • Прискорення спрощення дозвільних процедур для пришвидшення впровадження відновлюваних джерел енергії та відповідних мереж, у тому числі за допомогою надзвичайних заходів.
  • Заходи енергетичної солідарності в разі перебоїв у постачанні газу на національному, регіональному або союзному рівні за відсутності двосторонніх угод про солідарність.

Ключова цитата

«На тлі використання Росією енергії як зброї Європейський Союз залишиться єдиним, щоб захистити своїх громадян і бізнес, і в терміновому порядку вживе необхідних заходів», – йдеться в заяві.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Унаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цін на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Раніше Reuters повідомило, що Єврокомісія запропонує ще один набір надзвичайних заходів для боротьби з високими цінами на енергоносії, але проєкти пропозицій не включатимуть негайного обмеження цін на газ, оскільки країни ЄС, як і раніше, розходяться в думках щодо цієї ідеї.

18 жовтня Єврокомісія представила низку заходів, спрямованих на боротьбу з енергетичною кризою. Зокрема, країнам ЄС запропоновано ділитися одна з одною газом при виникненні надзвичайної ситуації.

З початку повномасштабної війни РФ проти України ЄС вдалося замістити дві треті поставок газу з Росії, заявила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні