Категорія
Новини
Дата

ЄС надасть Україні додаткові 167 електрогенераторів на тлі атак РФ

Євросоюз вирішив швидко направити Україні 167 генераторів після серії цілеспрямованих ударів Росії по енергетичній інфраструктурі в останні тижні, йдеться в повідомленні Єврокомісії. Допомога вже прямує до України.

Ключові факти

  • Австрія, Німеччина, Швеція та Нідерланди запропонували 157 електрогенераторів різних розмірів через Механізм цивільного захисту ЄС. 
  • Для подальшого зміцнення української енергетичної інфраструктури ЄС також розмістив 10 електрогенераторів великої потужності (1 МВт) із власних стратегічних резервів, фінансова вартість яких становить €3,57 млн. 
  • Кожен із цих генераторів потужністю 1 МВт здатний забезпечити електроенергією лікарню середнього розміру у випадку надзвичайної ситуації.
  • Єврокомісар із кризового управління Янез Ленарчич заявив, що ЄС цілодобово працює над забезпеченням енергопостачання України. «Ми мобілізуємо нову партію генераторів в Україну з наших резервів ЄС, які вже зарекомендували себе як найважливіший інструмент реагування на невідкладні потреби України…», – сказав він.
  • Зазначається, що координаційний центр ЄС перебуває в тісному контакті з українською владою, щоб надати додаткову допомогу в разі потреби.

Контекст

У грудні Єврокомісія вирішила відправити в Україну ще 500 електрогенераторів вартістю €16,5 млн, їх передали різним українським міністерствам. Разом із цим постачанням в Україну було відправлено понад 5500 електрогенераторів через Механізм цивільного захисту ЄС. Крім генераторів, ЄС постачає в Україну інші життєво важливі енергоносії, такі як трансформатори, автотрансформатори, високовольтне обладнання та світлодіодні лампи.

У ніч на 22 березня здійснено наймасштабнішу за останній час атаку на енергетичні обʼєкти. Найбільше постраждали Харків, Одеса, Дніпропетровщина. Під удар потрапила Дніпровська ГЕС, енергохолдинг ДТЕК повідомив, що втратив 80% генерації.

Генеральний директор ДТЕК Максим Тімченко повідомив FT, що Росія змінює підхід до атак по українській енергетиці. За словами Тімченка, під час попередньої зимової кампанії, спрямованої проти української енергосистеми, Росія прагнула занурити міста у темряву та холод, нападаючи на розподільні станції й трансформатори по всій країні. Але тепер російські ракети націлюють на електростанції у конкретних регіонах, щоб «знищити їх повністю, тому що відновити електростанції за короткий термін неможливо».

За словами міністра енергетики Германа Галущенка, ураїнська енергосистема наразі переживає наймасштабнішу атаку з боку Росії. Під ударом опинилися до 80% теплової генерації, половина гідрогенерації та велика кількість підстанцій.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні