ЄС планує надати Україні другий транш макрофіну на €1,5 млрд уже наступного тижня /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

ЄС планує надати Україні другий транш макрофіну на €1,5 млрд уже наступного тижня

Getty Images

Європейський Союз наступного тижня перекаже Україні другий транш у розмірі €1,5 млрд у межах програми макрофінансової допомоги на €18 млрд, повідомив віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс. Кошти спрямують на виплату зарплат, пенсій, підтримку функціонування основних громадських закладів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами Домбровскіса, ЄС зобовʼязується підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. 
  • «Ми розраховуємо здійснити наступного тижня другий платіж MFA+ €1,5 млрд екстреної підтримки, щоб допомогти Україні задовольнити нагальні потреби», – написав він.

Контекст

21 жовтня лідери країн ЄС погодили виділення Україні наступного року регулярної щомісячної допомоги в обсязі €1,5 млрд та доручили міністрам фінансів розробити механізм для виплати цих коштів.

Єврокомісія представила програму фінансової допомоги Україні на 2023 рік, загальна сума якої становить до €18 млрд. Програма передбачає фінансування українського бюджету в обсязі до €1,5 млрд на місяць, що загалом становить до €18 млрд. 

14 грудня Європейський парламент ухвалив у другому читанні рішення без додаткового голосування або обговорення щодо виділення Україні надзвичайної макрофінансової допомоги у 2023 році в обсязі €18 млрд.

Єврокомісія 17 січня виплатила Україні перший транш у розмірі €3 млрд з макрофінансової допомоги на €18 млрд. Наступні виплати по €1,5 млрд за раз ЄС мала здійснювати щомісяця, починаючи з березня.

Ці кошти дадуть змогу Україні продовжувати виплачувати зарплати, пенсії, підтримувати функціонування основних громадських закладів, зокрема лікарень, шкіл і житла для переселенців, зазначили в ЄК. Також макрофін ЄС має допомогти Україні відновити інфраструктуру та підтримувати макроекономічну стабільність.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні