Категорія
Новини
Дата

ЄС офіційно схвалив план скорочення споживання газу на 15%. Країни самі зможуть обрати заходи економії

Країни – члени ЄС дійшли політичної згоди про добровільне скорочення попиту на природний газ на 15% цієї зими, йдеться у заяві на сайті Європейської ради. Держави самі зможуть обирати заходи економії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові фвкти

  • Країни ЄС погодилися скоротити попит на газ на 15% (порівняно із середнім споживанням за останні пʼять років) у період з 1 серпня 2022 року по 31 березня 2023 року, за допомогою заходів на власний вибір.
  • Лише самі країни спільним рішенням зможуть запустити механізм обовʼязкового зниження попиту.
  • Документ передбачає також можливість оголошення «союзної тривоги» у разі серйозної загрози для стабільності постачання. У такому випадку обмеження споживання стане обовʼязковим.
  • Члени ЄС, які не підключені до газових мереж інших держав, звільняються від обовʼязкового скорочення попиту на газ.
  • Країни, чиї електромережі не синхронізовані з європейською електроенергетичною системою і при цьому виробляють електроенергію переважно з газу, також звільняються від обмежень.

Ключова цитата

«ЄС єдиний і солідарний. Сьогоднішнє рішення чітко показало, що країни-члени будуть стійко протистояти будь-якій спробі Росії розділити ЄС, використовуючи енергоносії як зброю. Прийняття пропозиції про скорочення газу в рекордно короткі терміни, поза сумнівом, зміцнило нашу спільну енергетичну безпеку. Економія газу покращить готовність до зими. Зима буде набагато дешевшою та легшою для громадян та промисловості ЄС», – заявив Йозеф Сікела, міністр промисловості та торгівлі Чехії.

Контекст

Наразі Європа скоротила свою залежність від російського газу приблизно до 20% від загального обсягу поставок після вторгнення в Україну з приблизно 40% раніше, за даними консалтингової компанії ICIS. Але більшість варіантів диверсифікації поставок, таких як морські вантажі скрапленого природного газу, вичерпано.

В Єврокомісії попереджали, що ЄС має готуватися до повного припинення постачання газу з РФ. Для помʼякшення наслідків такої потенційної ситуації там розробили план добровільного скорочення споживання газу на 15%.

Напередодні «Газпром» повідомив, що виводить з експлуатації ще один газотурбінний двигун для «Північного потоку». З 27 липня добовий обсяг прокачування газу становитиме 33 млн кубометрів – всього 20% від загальної потужності газопроводу.

Уряд Німеччини заявив, що не бачить технічних причин для таких дій. «За нашою інформацією, технічних причин для скорочення поставок немає», – заявили в Мінекономіки країни.

На цьому тлі ціна газу в Європі, за даними біржі ICE Futures, різко зросла до $1860 за 1000 кубометрів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні