ЄС продовжує обговорення нових санкцій проти Росії. Пакет планують погодити наступного тижня /Shutterstock
Категорія
Новини
Дата

ЄС продовжує обговорення нових санкцій проти Росії. Пакет планують погодити наступного тижня

Shutterstock

Держави – члени Європейського союзу повільно просуваються до угоди щодо 11-го пакета санкцій у звʼязку з вторгненням Росії в Україну, оскільки низка пропозицій, які спочатку висунув виконавчий орган блоку, будуть помʼякшені, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Плани щодо заборони суднам, що перевозять заборонені товари, заходити до портів ЄС, ймовірно, будуть частково скасовані, в той час як обмеження щодо перевалки на судна, які відключають свої навігаційні системи, включатимуть пільговий період близько 30 днів. 
  • Одним з питань, що викликають занепокоєння, був механізм, націлений на треті країни, які недостатньо роблять для запобігання ухиленням Росії від санкцій. Основна мета цього інструменту – утримати уряди від допомоги Росії та закрити торгові канали, які може використати Москва. Якщо дипломатичний тиск виявиться неефективним, механізм дозволить запровадити цільові експортні обмеження на ключові товари. Однак початкові критерії цього інструменту були ослаблені під час постійних переговорів між дипломатичними представниками.
  • Тим часом Угорщина та Греція, як і раніше, хочуть, щоб деякі їхні компанії були виключені з українського чорного списку «міжнародних спонсорів війни». Обговорення з цього питання продовжуються, кажуть джерела.
  • Крім того, інші країни стурбовані пропозиціями поширити торгові обмеження на кілька китайських фірм, які нібито постачали заборонені товари до Росії, додали джерела.
  • Інші запропоновані заходи в новому пакеті включають заборону на транзит багатьох товарів через Росію та формальне припинення потоків нафти з країни північною гілкою нафтопроводу «Дружба».
  • ЄС сподівається, що пакет буде погоджено наступного тижня, сказав один із інформаторів.

Контекст

На початку минулого місяця Європейська комісія висунула низку пропозицій, основною метою яких є закриття лазівок, вирішення проблеми обходу санкцій та посилення правозастосування. 

Мета полягала в тому, щоб підписати заходи приблизно під час саміту «Великої сімки», який відбувся в Японії 19-21 травня, але пакет перебував у підвішеному стані протягом кількох тижнів через низку питань, порушених державами-членами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні