Категорія
Новини
Дата

В ЄС створили робочу групу з використання заморожених активів Росії

Посли Європейського Союзу схвалили створення робочої групи з використання заморожених російських активів для відновлення України. Про це повідомляється у Twitter шведського головування в Раді ЄС.

Головні матеріали Forbes Ukraine у email-розсилці. Раз на тиждень на вашій пошті.

Ключові факти

  • Мета робочої групи – розвʼязання питання використання заморожених російських активів відповідно до законодавства ЄС і міжнародного права, йдеться у повідомленні.
  • Зазначається, що група займеться правовим, фінансовим, економічним і політичним аналізом доцільності такого використання в тісній координації з міжнародними партнерами.
  • Наразі Швеція головує в ЄС. Напередодні Reuters повідомило, що спеціальну групу очолить Андерс Анлід, голова Національної торгової ради Швеції, яка є урядовою агенцією.
  • За словами Анліда, серед ключових активів будуть кошти російського центрального банку, які, як очікується, становитимуть «десятки мільярдів доларів».

Контекст

Після початку великої війни США, ЄС і країни «Великої сімки» заявили про блокування половини російських золото-валютних резервів або близько $300 млрд. Раніше Єврокомісія запропонувала перевести активи у фонд, де ними можна було б керувати задля отримання прибутку. Нині держави – члени ЄС мають законні повноваження тимчасово використати активи російського центрального банку на суму не менше €33,8 млрд для оплати відновлення України.

За останніми даними, 27 країн ЄС повідомили про замороження близько €20,3 млрд ($22 млрд) російських активів, які перебувають під санкціями, при цьому Італія, Ірландія, Франція, Іспанія, Німеччина, Бельгія, Люксембург та Австрія повідомили про замороження більш ніж €1 млрд кожна. Згідно з документом виконавчої Єврокомісії, майже кожна країна ЄС заморозила активів на мільйони доларів. Греція та Мальта заморозили найменше російських активів, €212 000 та €147 000 відповідно.

У листопаді 2022 року голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що Брюссель разом із партнерами розробить план конфіскації заморожених російських активів, щоб потім передати їх на відбудову України та для компенсації збитків, завданих війною РФ.

10 лютого саміт ЄС ухвалив рішення активізувати з партнерами роботу щодо використання заморожених російських активів із метою відновлення України.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні