У ЄС заморожено €17,4 млрд фондів російського походження /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

У ЄС заморожено €17,4 млрд фондів російського походження

Getty Images

У країнах Євросоюзу наразі заморожено €17,4 млрд авуарів російського походження, пише «Інтерфакс-Україна» з посиланням на члена Єврокомісії з юстиції Дідьє Рейндерса.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Це величезна сума – €17,4 млрд, – але 90% цих фондів припадають на сім держав-членів. Важливо наполягати, щоб усі держави-члени правильно застосовували санкції та щоб вони коректно доповідали Єврокомісії про повні суми, які можливо заморозити», – сказав він після засідання Ради ЄС із питань юстиції.
  • За його словами, ця тема порушувалася на Раді ЄС у звʼязку з обговоренням міністрами юстиції, як застосовувати санкції Євросоюзу у звʼязку із вторгненням РФ в Україну.

Контекст

Україна вимагатиме від Росії репарацій через війну в обсязі щонайменше $300 млрд, заявляв раніше міністр юстиції. За його словами, на Генасамблеї ООН Україна збирається домогтися ухвалення резолюції, на якій надалі має базуватися створення міжнародного механізму відшкодування збитків. 

9 вересня у Брюсселі уряд України, Єврокомісія та Світовий банк презентували спільну оцінку збитків, яких Україна зазнала за перші місяці війни з Росією. 

Оцінка Світового банку містить скромніші суми, ніж ті, що два місяці тому під час Ukraine Recovery Conference в Лугано називав український уряд. Якщо урядовий план відновлення розрахований на $750 млрд на 10 років, то Світовий банк пропонуватиме поки що орієнтуватися не більш ніж на $350 млрд загальних збитків.

23 вересня премʼєр Денис Шмигаль заявив, що Захід заморозив російських активів на $300–500 млрд, Україна працює над їх конфіскацією.

Міністр юстиції Денис Малюська розповів у інтервʼю Forbes про перспективи конфіскації заморожених активів Росії. Значний час забиратиме підготовка та ратифікація відповідного міжнародного договору. Окрім того, сума цих активів може бути меншою за $300 млрд, раніше озвучених у пресі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні