Категорія
Новини
Дата

ЄС шукає нові способи обмежити доступ Китаю до передових технологій

Брюссель вивчає способи контролю над тим, як європейські компанії інвестують у виробничі потужності за кордоном, дотримуючись аналогічних дій США, спрямованих на обмеження здатності Китаю та інших конкурентів отримувати передові технології Заходу, пише Financial Times.

Ключові факти

  • Віцепрезидент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс заявив Financial Times, що необхідні нові обмеження, щоб компанії не оминали заборони на експорт технологій, виробляючи їх в інших місцях.
  • ЄС заборонив своїм компаніям продавати товари, які могли б допомогти збройним силам Росії у їхній війні в Україні, але лазівки для реекспорту залишаються.
  • Нових заходів буде вжито на тлі закликів США до союзників дотримуватися їхніх заборон на експорт технологій до Китаю. Після кількох місяців прямих переговорів з адміністрацією Байдена Нідерланди заявили минулого тижня, що заборонять доступ до Китаю найпередовіших машин для виробництва мікросхем.
  • «Контроль за вихідними інвестиціями — це зворотний бік медалі експортного контролю, — сказав Домбровскіс. – Оскільки ви можете ефективно заборонити експорт так званих технологій подвійного призначення — що ми зробили, щоб не допустити годування російської військової машини — але це все ще залишає місце для витоку технологій через інвестиції на місцях»
  • Офіційні особи визнають, що плани знаходяться на ранній стадії, і на їхню реалізацію можуть піти роки. Водночас такі країни як Нідерланди та Німеччина хочуть зберегти свої тісні економічні звʼязки з Китаєм.
  • За словами офіційних осіб, європейські країни розширюють своє визначення економічної безпеки після того, як роки політики невтручання залишили їх відкритими для впливу РФ та Китаю. Блок наближається до підходу США, мета якого – зберегти ключові можливості та технологічну перевагу над суперниками.

Контекст

Нідерланди запровадять додаткові обмеження на використання деяких напівпровідникових машин ASML Holding NV на тлі тиску США з метою обмежити доступ Китаю до цієї технології. Країна надасть Єврокомісії свій експортний контроль і сподівається, що він буде схвалений кожною з 27 країн ЄС. Країни ЄС не можуть заблокувати експортний контроль Нідерландів, оскільки це питання національної безпеки.

Міністр торгівлі Нідерландів Ліє Шрайнемахер закликала до спільної європейської позиції, щоб «показати, що ми є єдиним європейським союзом і геополітичним блоком». Шрайнемахер повідомила, що Нідерланди вже ведуть переговори з Німеччиною щодо заходів контролю, оскільки в країні знаходяться постачальники ASML – Zeiss та Trumpf.

У Єврокомісії заявили, що Євросоюз готовий координувати загальноблоковий підхід до експортного контролю передових чипів.

У Китаї вже відреагували на рішення Нідерландів. Представниця міністерства закордонних справ Китаю поскаржилася, що «окрема країна», маючи на увазі США, намагається «захистити свою власну гегемонію», зловживаючи національною безпекою як приводом, щоб «позбавити Китай його права на розвиток».

Очікується, що Японія також опублікує оновлену інформацію щодо своєї політики щодо експорту чипового обладнання вже цього тижня, повідомили джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні