Категорія
Новини
Дата

Нідерланди приєднались до США в обмеженнях експорту напівпровідникових технологій до Китаю

Уряд Нідерландів заявив, що планує ввести нові обмеження на експорт напівпровідникових технологій для захисту національної безпеки, приєднавшись до зусиль США щодо стримування експорту чипів до Китаю, пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Заява ознаменувала перший конкретний крок Нідерландів, які контролюють основні технології виробництва мікросхем, до прийняття правил, навʼязаних Вашингтоном, щоб пригальмувати китайську промисловість із виробництва чипів і уповільнити її військові успіхи.
  • У жовтні США ввели масштабні експортні обмеження на постачання американських інструментів для виробництва мікросхем до Китаю. Але для того щоб обмеження були ефективними, їм потрібна згода інших ключових постачальників у Нідерландах та Японії, які виробляють ключові технології для виробництва мікросхем. Країни-союзники вели переговори з цього питання протягом кількох місяців.
  • Міністр торгівлі Нідерландів Ліє Шрайнемахер оголосила про це рішення в листі до парламенту, заявивши, що обмеження буде введено до літа.
  • У її листі не згадується ні Китай, ключовий торговий партнер Нідерландів, ні ASML Holding, найбільша в Європі технологічна фірма та великий постачальник для виробників напівпровідників. У ньому зазначено, що однією з технологій, про які йдеться, є літографічні системи DUV, другі за досконалістю машини, які ASML продає виробникам компʼютерних мікросхем.
  • «Оскільки Нідерланди вважають за необхідне з міркувань національної безпеки якнайшвидше поставити цю технологію під контроль, Кабінет міністрів запровадить національний контрольний список», – йдеться в листі.
  • У відповідь ASML заявила, що їй доведеться подавати заявки на отримання ліцензій на експорт найбільш просунутого сегмента серед своїх машин DUV, але це не вплине на фінансовий прогноз на 2023 рік. ASML домінує на ринку літографічних систем, що використовують потужні лазери для створення найдрібніших схем компʼютерних чипів.
  • Очікується, що Японія опублікує оновлену інформацію щодо своєї політики щодо експорту чипового обладнання вже цього тижня, повідомили джерела.
  • У Китаї вже відреагували на рішення Нідерландів. Представниця міністерства закордонних справ Китаю поскаржилася, що «окрема країна», маючи на увазі США, намагається «захистити свою власну гегемонію», зловживаючи національною безпекою як приводом, щоб «позбавити Китай його права на розвиток».
  • «Ми рішуче виступаємо проти втручання та обмеження Нідерландами адміністративних засобів нормального економічного та торговельного обміну між китайськими та голландськими підприємствами», – цитує прес-секретаря Мао Нін агентство Associated Press. – Ми подали скарги нідерландській стороні». Мао закликала Нідерланди «захистити стабільність міжнародного ланцюжка виробництва та постачання».

Контекст

Офіційні особи США ввели останні обмеження на чипи, пояснивши, що вони необхідні для того, щоб Китай не перетворився на велику економічну та військову загрозу. Адміністрація Байдена хоче, щоб виробники чипів у країні не отримали можливості виробляти передові напівпровідники, які б підтримали збройні сили Китаю.

США запропонували своїм європейським партнерам ввести експортний контроль щодо Китаю на зразок тих обмежень, які ЄС уже застосовує, щоб покарати Росію за вторгнення в Україну. Натомість США очікують укладання угоди із союзниками щодо обмеження виробництва чипів у Китаї в найближчому майбутньому.

Китай різко розкритикував дії США, стверджуючи, що американський уряд намагається зупинити його розвиток. Китай подав позов у Світову організацію торгівлі, намагаючись скасувати введений США торговельний контроль, стверджуючи, що це порушить світову торгівлю.

У грудні стало відомо, що Нідерланди планують запровадити нові заходи контролю за експортом обладнання для виробництва мікросхем до Китаю, потенційно узгоджуючи свої торговельні правила із зусиллями США щодо обмеження доступу Пекіна до технологій.

Наприкінці січня Bloomberg із посиланням на джерела інформувало, що Японія та Нідерланди готові приєднатися до США в обмеженні доступу Китаю до передового напівпровідникового обладнання, створивши потужний союз, який підірве амбіції Пекіна щодо створення внутрішніх потужностей із виробництва мікросхем.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні