Категорія
Новини
Дата

ЄС готовий до єдиного підходу щодо експортного контролю чипів після рішення Нідерландів

Європейський Союз готовий координувати загальноблоковий підхід до експортного контролю передових чипів, заявив віце-президент Європейської комісії Валдіс Домбровскіс, пише Bloomberg. Напередодні уряд Нідерландів анонсував нові обмеження на експорт напівпровідникових технологій для захисту нацбезпеки, приєднавшись до зусиль США щодо стримування експорту чипів до Китаю.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Ми стикаємося з геополітичним і технологічним середовищем, що швидко змінюється, і ризиками, повʼязаними з новими технологіями, такими як високотехнологічні напівпровідники, штучний інтелект, квантова техніка, гіперзвук, біотехнології», – заявив Домбровскіс.
  • Він зазначив, що в цьому середовищі «потрібна сильніша роль ЄС для забезпечення узгодженості нашої політики в галузі безпеки, торгівлі та технологій».
  • Метою експортного контролю є забезпечення того, щоб ці типи «технологій подвійного призначення», які можуть використовуватися як у цивільних, так і військових цілях, не потрапили в чужі руки, сказав він, додавши, що війна Росії в Україні висвітлила ризики вирішення проблем безпеки та контролю без особливої координації.
  • З усіх цих причин, сказав Домбровскіс, ЄС готовий працювати з країнами-членами над розробкою підходу до експортного контролю. У короткостроковій перспективі ЄС міг би повною мірою використати чинне законодавство про подвійне використання та перейти до більш скоординованого підходу. І після цього, за його словами, він міг би шукати способів зміцнити цю структуру, щоб мати більше можливостей для ухвалення експортного контролю на рівні ЄС.
  • Домбровскіс сказав, що ЄС проведе консультації з країнами-членами, але відмовився коментувати початкові неофіційні відгуки щодо цієї ідеї. 

Контекст

Нідерланди запровадять додаткові обмеження на використання деяких напівпровідникових машин ASML Holding NV на тлі тиску США з метою обмежити доступ Китаю до цієї технології. 

Країна надасть комісії свій експортний контроль і сподівається, що він буде схвалений кожною з 27 країн ЄС. Країни ЄС не можуть заблокувати експортний контроль Нідерландів, оскільки це питання національної безпеки.

Міністр торгівлі Нідерландів Ліє Шрайнемахер закликала до спільної європейської позиції, щоб «показати, що ми є єдиним європейським союзом і геополітичним блоком». Шрайнемахер повідомила, що Нідерланди вже ведуть переговори з Німеччиною щодо заходів контролю, оскільки в країні знаходяться постачальники ASML – Zeiss та Trumpf.

У Китаї вже відреагували на рішення Нідерландів. Представниця міністерства закордонних справ Китаю поскаржилася, що «окрема країна», маючи на увазі США, намагається «захистити свою власну гегемонію», зловживаючи національною безпекою як приводом, щоб «позбавити Китай його права на розвиток».

Очікується, що Японія також опублікує оновлену інформацію щодо своєї політики щодо експорту чипового обладнання вже цього тижня, повідомили джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні