Категорія
Новини
Дата

Ціни на газ досягли річного піку. Трейдери прогнозують спад – FT

Оптова європейська ціна на газ досягла денного максимуму в €343 за МВт·год 26 серпня і з того часу впала приблизно до €242 за МВт·год. Тож трейдери почали робити сміливі прогнози, що ціни досягли свого піку цього року, пише Financial Times.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Ціни на газ залишаються надто завищеними за історичними мірками: вони майже в 10 разів перевищують середній рівень за останнє десятиліття і більш ніж удвічі перевищують рівень початку червня. Тоді «Газпром» скоротив поставки газопроводом «Північний потік – 1», своїм найбільшим експортним каналом до Європи.
  • Трейдери кажуть, що недавній ціновий рух передбачає, що ринок, можливо, досяг переломного моменту, і ціни можуть почати стабілізуватися найближчими тижнями, як це сталося цієї весни після стрибка через повномасштабне вторгнення Росії в Україну.
  • «Напередодні зими ми можемо отримати довгоочікуваний перепочинок. Це не означає, що ситуація вирішилася, це далеко не так, але навіть тимчасовий момент невеликого зниження цін вітається», – повідомив на умовах анонімності аналітик енерготоргівельної компанії в Швейцарії.
  • Goldman Sachs на цьому тижні заявив, що, за його прогнозами, європейські ціни будуть падати протягом зими, потенційно опустившись нижче €100 за МВт·год навесні, а потім відновляться наступного літа, оскільки трейдери поспішають поповнити сховища.
  • За словами деяких трейдерів та аналітиків, той факт, що Росія вже скоротила постачання газу до Європи приблизно на 80%, можливо, послабив здатність Володимира Путіна подавати ринку нові сюрпризи.
  • Примітно, що після того, як цього місяця Росія оголосила про тривалу зупинку газопроводу «Північний потік-1» до Німеччини, ціни спочатку підскочили, коли ринки знову відкрилися, але потім втратили ці підвищення протягом двох днів.

Контекст

Цілі європейських сховищ газу, які змусили трейдерів скуповувати запаси перед зимою, тепер значно випереджають графік, досягнувши 84%. Хоча побоювання з приводу того, чи буде на континенті достатньо запасів цієї зими, залишаються, божевілля покупок трохи вщухло.

Аналітики також очікують, що на зниження вплинули технічні причини. ЄС обговорив можливі обмеження цін на імпорт, що посилило невизначеність, тоді як маржинальні вимоги для трейдерів різко зросли, що виштовхнуло частину коштів із ринку.

Однак зменшення цін може тривати недовго, оскільки вартість газу, як і раніше, нестабільна. У середу та четвер він підскочив у вартості приблизно на 25%.

Незважаючи на те, що ціни знизилися приблизно на €100 порівняно з літнім максимумом, уряди, як і раніше, оцінюють витрати в сотні мільярдів доларів, щоб частково захистити домогосподарства та підприємства.

Європейська комісія оприлюднила в середу, 14 вересня, план ЄС щодо стримування стрибка цін на енергоносії, що вдарило по Європі після вторгнення Росії в Україну. Президент ЄК Урсула Фон дер Ляйєн, чиї пропозиції допомогти європейським домогосподарствам та компаніям включають зняття надприбутків енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії по всьому блоку, наголосила, що блок також працює над захистом домогосподарств та підприємств. За її словами, ЄК запропонує заходи від обмеження доходів виробників електроенергії до примусу компаній, що працюють на викопному паливі, ділитися прибутком, який вони отримують від різкого зростання цін на енергію.

Дуже холодна зима у північній півкулі, ймовірно, посилить конкуренцію за морські перевезення скрапленого природного газу з огляду на критичну роль палива в опаленні, що може призвести до зростання цін.

Прогнози Goldman Sachs щодо вищих цін наступного року частково залежать від вищого, ніж очікувалося, попиту через втручання уряду у захист будинків та підприємств.

Європі також доведеться поповнити запаси після зими, потенційно взагалі без російського експорту, на відміну перших шести місяців цього року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні