Категорія
Новини
Дата

ЄС зняв обмеження на в’їзд для українців. Однак кінцеве рішення залишається за кожною країною окремо

Рада ЄС включила Україну в список третіх країн, громадяни яких зможуть відвідувати Євросоюз з необовʼязковими поїздками, в тому числі туристичними. Обмеження знімуть з 15 липня, повідомило МЗС України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • МЗС зауважило, що рішення ЄС не означає автоматичної можливості в’їзду на територію всіх держав Євросоюзу. «Рішення носить рекомендаційний характер для держав-членів, які ухвалюють кінцеве рішення про включення третіх країн у національні «зелені» переліки з огляду на епідемічну ситуацію у своїй країні», – зазначили у відомстві.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам провести додаткові переговори з уповноваженими органами в державах-членах Євросоюзу щодо включення України в національні «зелені» переліки та оновлення національних вимог щодо перетину кордону.
  • За словами журналіста «Радіо Свобода» Рікарда Йозвяка, список повинен бути офіційно оновлений 15 липня.

Контекст

Аби пожвавити туризм і полегшити пересування людей, країни Європейського Союзу офіційно погодилися випустити COVID-паспорти. З травня ЄС відкрив кордони для вакцинованих туристів, а також громадян із країн, які мають низький рівень захворюваності. Для вільного в’їзду до ЄС двотижневий рівень захворюваності в країні має бути менше 75 на 100 000 осіб. При цьому держави-члени ЄС на свій розсуд можуть вимагати негативні тести ПЛР або дотримання карантину для певних туристів.

Втім, на Україну нові правила не поширювалися, так як вона перебувала у списку «червоних» країн ЄС. Держави-члени ЄС переглядають перелік третіх країн для вільного в’їзду на територію Євросоюзу раз на два тижні. Востаннє Євросоюз оновив список 30 червня, додавши такі країни та території: Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бруней, Канада, Йорданія, невизнана Косово, Молдова, Чорногорія, Катар і Саудівська Аравія. Крім нових країн, раніше до списку були включені Албанія, Австралія, Ізраїль, Японія, Ліван, Нова Зеландія, Північна Македонія, Руанда, Сербія, Сінгапур, Південна Корея, Тайвань, Таїланд, США, а також Гонконг і Макао.

За словами речника Міністерства закордонних справ Олега Ніколенка, України не було в цьому списку, так як за період, коли Європейська комісія здійснювала оцінку, показники захворюваності ще перевищували норму. Хоча з 14 червня усі області України перейшли у «зелену» зону відповідно до критеріїв ЄС – показники захворюваності на COVID-19 досягли найнижчих значень за рік, склавши 74,71 випадки на 100 000 населення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні