Категорія
Новини
Дата

ЄС зняв обмеження на в’їзд для українців. Однак кінцеве рішення залишається за кожною країною окремо

1 хв читання

Рада ЄС включила Україну в список третіх країн, громадяни яких зможуть відвідувати Євросоюз з необовʼязковими поїздками, в тому числі туристичними. Обмеження знімуть з 15 липня, повідомило МЗС України.

Ключові факти

  • МЗС зауважило, що рішення ЄС не означає автоматичної можливості в’їзду на територію всіх держав Євросоюзу. «Рішення носить рекомендаційний характер для держав-членів, які ухвалюють кінцеве рішення про включення третіх країн у національні «зелені» переліки з огляду на епідемічну ситуацію у своїй країні», – зазначили у відомстві.
  • Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба доручив дипломатам провести додаткові переговори з уповноваженими органами в державах-членах Євросоюзу щодо включення України в національні «зелені» переліки та оновлення національних вимог щодо перетину кордону.
  • За словами журналіста «Радіо Свобода» Рікарда Йозвяка, список повинен бути офіційно оновлений 15 липня.

Контекст

Аби пожвавити туризм і полегшити пересування людей, країни Європейського Союзу офіційно погодилися випустити COVID-паспорти. З травня ЄС відкрив кордони для вакцинованих туристів, а також громадян із країн, які мають низький рівень захворюваності. Для вільного в’їзду до ЄС двотижневий рівень захворюваності в країні має бути менше 75 на 100 000 осіб. При цьому держави-члени ЄС на свій розсуд можуть вимагати негативні тести ПЛР або дотримання карантину для певних туристів.

Втім, на Україну нові правила не поширювалися, так як вона перебувала у списку «червоних» країн ЄС. Держави-члени ЄС переглядають перелік третіх країн для вільного в’їзду на територію Євросоюзу раз на два тижні. Востаннє Євросоюз оновив список 30 червня, додавши такі країни та території: Вірменія, Азербайджан, Боснія і Герцеговина, Бруней, Канада, Йорданія, невизнана Косово, Молдова, Чорногорія, Катар і Саудівська Аравія. Крім нових країн, раніше до списку були включені Албанія, Австралія, Ізраїль, Японія, Ліван, Нова Зеландія, Північна Македонія, Руанда, Сербія, Сінгапур, Південна Корея, Тайвань, Таїланд, США, а також Гонконг і Макао.

За словами речника Міністерства закордонних справ Олега Ніколенка, України не було в цьому списку, так як за період, коли Європейська комісія здійснювала оцінку, показники захворюваності ще перевищували норму. Хоча з 14 червня усі області України перейшли у «зелену» зону відповідно до критеріїв ЄС – показники захворюваності на COVID-19 досягли найнижчих значень за рік, склавши 74,71 випадки на 100 000 населення.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні