Категорія
Новини
Дата

ЄЦБ допускає підвищення ставок до рівнів, що пригнічують економічне зростання

Президент Європейського центрального банку Крістін Лагард заявила, що відсоткові ставки, можливо, доведеться підняти до рівнів, що обмежують економічне зростання. Усе для того, щоб знизити інфляцію, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Лагард заявила, що «ризик рецесії» збільшився, але спаду самого по собі недостатньо, щоб приборкати ціни, що стрімко зростають. Вже здійснивши найагресивнішу грошово-кредитну політику у своїй історії ЄЦБ, як очікується, підвищить вартість запозичень до 2% або більше наступного місяця з 1,5%.
  • «Зрештою, ми підвищимо ставки до рівнів, які вчасно повернуть інфляцію до нашої середньострокової мети», – сказала Лагард у своєму виступі у Франкфурті. 
  • Чиновники ЄЦБ стверджують, що вартість запозичень має продовжувати зростати, щоб протистояти найшвидшій інфляції з моменту запровадження євро понад два десятиліття тому. Прогнози вказують на зимову рецесію в єврозоні.
  • Початкові обговорення свідчать про те, що крок на півпункту є найбільш вірогіднішим на засіданні 15 грудня, якщо дані щодо інфляції цього місяця не піднесуть ще одного сюрпризу у бік підвищення, за словами джерел.
  • Інфляція в зоні євро, яка у жовтні склала 10,6%, ймовірно, залишатиметься «підвищеною» протягом кількох місяців, заявив цього тижня віце-президент Луїс де Гіндос. Як і Лагард, він сказав, що ослаблення економіки, спричинене війною Росії в Україні та подальшою енергетичною кризою, саме по собі не стримає ціни.
  • «Інфляція в єврозоні занадто висока, – сказала Лагард. – Історичний досвід показує, що рецесія навряд чи значно знизить інфляцію принаймні у короткостроковій перспективі».
  •  ЄЦБ має намір почати скорочувати свій баланс наступного року. 

Контекст

За підсумками червневого засідання, Європейський центральний банк повідомляв про готовність підвищити ставку на 25 б.п. у липні та розглянути можливість більш активного підвищення у вересні.

Наприкінці липня керівна рада ЄЦБ вперше за 11 років підвищила відсоткові ставки на 50 б.п., йдеться у пресрелізі ЄЦБ. Таким чином регулятор хоче приборкати інфляцію в єврозоні.

У вересні ЄЦБ підвищив базову відсоткову ставку за кредитами на рекордні 75 б.п. – до 1,25%. Ставки за депозитами та маржинальними кредитами підвищено з 0 до 0,75%, а також з 0,75% до 1,5% відповідно.

27 жовтня керівна рада Європейського центрального банку ухвалила рішення підвищити три ключові відсоткові ставки на 75 базисних пунктів з 2 листопада. Це вже третє поспіль підвищення ставок, вони зросли до найвищого рівня з 2009 року (1,5%).

Європейський центральний банк має продовжувати підвищувати процентні ставки для боротьби з інфляцією, навіть якщо ймовірність рецесії в єврозоні збільшилася, вважає президентка ЄЦБ Крістін Лагард.

Інфляція в єврозоні підскочила до нового історичного максимуму, економіка блоку втратила імпульс, посиливши побоювання, що рецесія тепер майже неминуча. Споживчі ціни у жовтні підскочили до 10,7% проти минулого року.

На єврозону очікує сувора зима, оскільки рецесія вдарить по регіону так само, як двозначна інфляція, свідчать дані Європейської комісії, яка погіршила економічний прогноз на наступний рік. Економіка Великої Британії та єврозони, ймовірно, наступного року зіткнеться з рецесією, прогнозує Morgan Stanley, але Сполучені Штати можуть врятуватися від неї завдяки сталому ринку праці.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні