Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія пропонує країнам ЄС ділитися газом одна з одною в разі надзвичайної ситуації

Європейська комісія в межах боротьби зі стрімким зростанням цін на газ та запобігання проблемам із постачанням запроваджує правило, яким пропонується зобовʼязати країни-члени ділитися газом одна з одною в разі надзвичайної ситуації. Про це йдеться в пресрелізі на сайті органу.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • «Правило солідарності за замовчуванням» містить зобовʼязання для країн, які отримують як газ трубопроводом, так і СПГ. Воно передбачає створення механізму розподілу газу для тих країн, які стикнуться з надзвичайною ситуацією.
  • Також Єврокомісія пропонує інформувати її перед укладанням будь-якої газової угоди, якщо йдеться про обсяг понад 500 млн куб. м. Виконавчий орган ЄС зможе дати рекомендацію «в разі потенційно негативного впливу на функціонування спільних закупівель, внутрішній ринок, безпеку постачання».

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення. Унаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Єврокомісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростанням цінам на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Напередодні Reuters повідомив, що Єврокомісія запропонує ще один набір надзвичайних заходів для боротьби з високими цінами на енергоносії, але проєкти пропозицій не включатимуть негайного обмеження цін на газ, оскільки країни ЄС, як і раніше, розходяться думками щодо цієї ідеї.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні