Категорія
Новини
Дата

ЄС запропонує додаткові енергетичні заходи для боротьби з кризою, але відмовиться від негайного обмеження цін на газ

Європейська комісія має намір запропонувати ще один набір надзвичайних заходів для боротьби з високими цінами на енергоносії, але проекти пропозицій не включатимуть негайне обмеження цін на газ, оскільки країни ЄС, як і раніше, розходяться у думках щодо цієї ідеї, пише Reuters.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Цей пакет, проект якого був представлений агентству Reuters, є останньою спробою Європейського Союзу впоратися з різким стрибком цін на енергоносії та скороченням постачання палива, яке охопило Європу після того, як Росія скоротила потоки газу після вторгнення в Україну.
  • У вівторок Комісія запропонує, щоб ЄС міг як «крайній засіб» встановити тимчасову «максимальну динамічну ціну» на газові угоди в голландському газовому хабі Title Transfer Facility (TTF), який є еталонною ціною для європейського газу.
  • Згідно з проектом документа, інші центри торгівлі газом ЄС будуть повʼязані з цією ціною через динамічний ціновий коридор, який може бути змінений до його публікації. Цей захід не повинен впливати на безпеку постачання газу до ЄС, викликати збільшення споживання газу чи порушувати функціонування газових ринків, йдеться у повідомленні.
  • Для обмеження цін на газ TTF буде потрібна окрема пропозиція Брюсселя та схвалення країн ЄС.
  • Пакет ЄС навряд чи задовольнить усі 27 країн ЄС, лідери яких обговорюватимуть пропозиції на саміті 20-21 жовтня. Більшість країн ЄС закликали Комісію терміново запропонувати обмеження ціни на газ, але не погоджуються з форматом.
  • Комісія та країни, включаючи Німеччину та Нідерланди, попередили, що обмеження цін на газ може мати неприємні наслідки, якщо країни ЄС боротимуться за залучення поставок зі світових ринків у зимовий період через дефіцит російського палива.
  • Пакет ЄС включає інші заходи, спрямовані на зменшення впливу високих цін на споживачів та бізнес. До 31 січня торгові майданчики повинні встановлювати верхні та нижні цінові межі щодня, щоб обмежити великі цінові коливання. 
  • За інформацією Bloomberg, Європейський союз також запропонував виділити до €40 млрд з бюджету блоку на підтримку людей та компаній, які намагаються впоратися з високими цінами, спричиненими енергетичною кризою. Цей пункт стане частиною пакету пропозицій, які комісія оприлюднить у вівторок.

Контекст

Росія скоротила постачання газу до Європи після того, як Захід підтримав Україну і ввів санкції проти Москви за вторгнення, внаслідок цього країни змушені шукати альтернативні джерела постачання.

Наразі Європейська комісія запропонувала надзвичайні заходи ЄС, зокрема збори за непередбачений прибуток з енергетичних компаній та скорочення споживання електроенергії.

У вересні ЄС запропонував пакет екстрених заходів для боротьби зі зростаючими цінами на енергоносії, але виключив обмеження цін на газ. Уже тоді ця ідея розділила 27 країн-членів блоку.

Країни Європейського Союзу в середу, 28 вересня, знову розійшлися в думках щодо того, чи варто обмежувати ціни на газ у блоці. Так, Франція, Бельгія та 13 інших держав активізували свої заклики до цього кроку, проти виступили Німеччина, Нідерланди та Данія.

Єврокомісарка з енергетики Сімсон звернулася до блоку із закликом ввести обмеження цін на російський газ. Також ЄС може запровадити окрему цінову межу для газу, що використовується для виробництва електроенергії.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн пропонувала лідерам ЄС обговорити різні типи меж цін на газ. У листі лідерам ЄС фон дер Ляєн заявила, що ЄС слід розглянути питання про тимчасове обмеження цін, доки він працює над запуском альтернативної базової ціни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні