Категорія
Новини
Дата

Польща домоглася поступок від ЄС у боротьбі за обмеження українського експорту – FT

Новий уряд Польщі домігся поступок від ЄС у боротьбі за обмеження експорту продуктів харчування з України. За словами Комісара з торгівлі ЄС Валдіса Домбровскіса, Брюссель контролюватиме приплив сільгосппродукції, якщо він нестиме ризики зниження цін у Польщі та інших сусідніх країнах, пише Financial Times.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Пропозиція має надійти цього тижня і, швидше за все, включатиме «гарантії щодо конкретної країни», які б Брюсселю блокували імпорт, якщо ринок конкретної країни буде переповнений, зазначив Домбровскіс. Наразі оцінюється вплив на ринок ЄС в цілому, що знижує ймовірність вжиття заходів.
  • «Ми шукатимемо, як надати додаткові гарантії Польщі та іншим державам-членам, і одним із способів зробити це є запровадження захисних заходів для кожної країни», – сказав він.
  • Єврокомісар вважає, що вплив торгівлі чи експорту української сільськогосподарської продукції розподілено дуже нерівномірно. Насамперед воно відчувається в найближчих сусідніх країнах, тоді як для ринку ЄС загалом воно не створює особливих проблем. 
  • Домбровскіс зазначив, що заходи розроблені на період до червня 2025 року. Попередньо вони мають пройти процедуру затвердження у Європарламенті.
  • Він додав, що розпочне переговори про взаємну лібералізацію торгівлі, вимагаючи від України знизити деякі торговельні барʼєри, щоб збільшити експорт ЄС, оскільки країна розпочинає переговори про вступ до блоку.

Контекст

4 січня польський міністр сільського господарства Чеслав Секерський заявляв, що ембарго на експорт українських товарів до Польщі безстрокове. Водночас Європейська комісія вже направила Польщі листа з вимогою скасувати безстрокове ембарго на імпорт сільськогосподарських товарів з України.

5 січня єврокомісар із сільського господарства Януш Войцеховський назвав збільшення Україною поставок мʼяса птиці та цукру до країн ЄС загрозою для виробників країн-членів.

15 січня міністри сільського господарства Болгарії, Польщі, Угорщини, Румунії та Словаччини знову попросили Єврокомісію «захистити європейських фермерів» від українського аграрного експорту та запровадити мито на зернові та олійні з України. Вказані країни поінформували Брюссель про зміни в динаміці українського експорту до ЄС. Зазначається, що фермери «в прифронтових країнах» зазнали значних збитків, тому їм треба «допомогти впоратися з ринковими перебоями, спричиненими українською сільськогосподарською продукцією».

17 січня стало відомо, що ЄК відхилила пропозицію Польщі щодо відновлення мита на експорт агропродукції з України. Секерський заявив, що наразі обговорюються й інші ідеї – наприклад, ліцензування продуктів, які надходять до Польщі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні