Категорія
Новини
Дата

Високий представник ЄС закликав розблокувати €6,6 млрд військової допомоги Україні

1 хв читання

Високий представник ЄС Жозеп Боррель закликав уряди країн-членів розблокувати €6,6 млрд військової допомоги Україні, які не можуть бути використані через протиріччя між країнами-членами. Про це він розповів на пресконференції в Брюсселі 28 травня після засідання Ради міністрів ЄС із зовнішніх відносин (на рівні міністрів оборони), пише «Укрінформ».

Команда Forbes відібрала 250 найбільш перспективних компаній. Хто потрапив у перелік NEXT 250? Дізнавайтесь у новому випуску Forbes Ukraine! Купуйте журнал вже зараз!

Деталі

  • Наразі є сім правових актів, які мають бути ухвалені, щоб мобілізувати €6,6 млрд, зазначив Боррель. За його словами, потрібна одноголосність серед країн ЄС, якої немає вже протягом місяців.
  • Боррель зауважив, що ця ситуація є особливо гострою, з огляду на те, що український фонд допомоги у €5 млрд, що створюється в межах Європейського фонду миру, був погоджений на вищому рівні серед лідерів ЄС, на рівні Європейської Ради.
  • За його словами, будь-які затримки у військовій підтримці мають реальні наслідки, і ці наслідки вимірюються людськими життями, пошкодженою цивільною інфраструктурою, втратами на болі бою.

Цитата

«Є €6,6 мільярда, які чекають на застосування, а всі інструменти, що необхідні для цього, все ще чекають на ухвалення», – сказав Жозеп Боррель.

Контекст

27 травня міністри закордонних справ ЄС висловили гнів щодо «моделі поведінки» Угорщини, яка дедалі частіше блокує зовнішньополітичні рішення та перешкоджає наданню військової допомоги Україні.

Угорщина вже майже рік блокує часткове відшкодування витрат на зброю, призначену для України в рамках Європейського фонду миру (EPF). Спочатку Будапешт послався на те, що НАЗК внесло до чорного списку угорський OTP Bank як одну з основних причин блокування. З того часу банк виключили із списку спонсорів війни, але Угорщина зберегла право вето.

Близько 41% резолюцій ЄС щодо України були заблоковані Угорщиною, заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс. За його словами, в заручниках в угорців перебувають навіть перемовини щодо вступу України до ЄС.

Голова МЗС Угорщини Петер Сіярто заявив, що для його країни є неприйнятним виділення коштів у розмірі близько €6,6 млрд на військову допомогу Україні. 

Суму, яку блокує Будапешт, входять три транші з Європейського фонду миру по €500 млн кожний, та €5 млрд з нового фонду допомоги для України.

Угорщина зараз блокує деякі технічні інструменти реалізації цього плану, які перебувають на стадії перемовин. Загалом виділення цих коштів раніше було погоджено.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні