Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія рекомендуватиме скоротити фінансування Угорщини через корупцію – Bloomberg

Європейська комісія планує найближчим часом офіційно рекомендувати ЄС скоротити фінансування Угорщини з європейських фондів. Причиною є корупція в уряді премʼєра Віктора Орбана, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Європейська комісія має намір формалізувати свою оцінку в неділю, заявили джерела. Потім уряди ЄС ухвалять остаточне рішення протягом трьох місяців, для набуття чинності пропозиції потрібна більшість голосів держав-членів.
  • Угорщина стала першою країною, проти якої ЄС провів розслідування згідно з новими правилами, які дозволяють карати членів Євросоюзу, які підривають фінансові інтереси всього блоку. Єврокомісія витратила кілька місяців на розслідування корупції та порушення верховенства права за 10 років перебування Орбана при владі.
  • Угорщина, яка втратила доступ до фінансування блоку в очікуванні результатів розслідування, сподівається отримати понад €40 млрд у вигляді фінансування ЄС до 2027 року. Нещодавно Орбан запропонував створити агентство з боротьби з хабарництвом та внести поправки до низки законів, зокрема про державні закупівлі, щоб розвіяти побоювання виконавчої влади ЄС.
  • За словами одного з чиновників, комісія планує запропонувати лідерам ЄС дати Орбану час, щоб він виконав свої обіцянки приборкати корупцію. В Угорщині буде один місяць, щоб діяти відповідно до рекомендацій виконавчої влади ЄС, але цей термін може бути продовжений. Остаточне рішення має бути ухвалене протягом трьох місяців.

Контекст

Президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн заявила у щорічному зверненні, що вона зобовʼязана захищати верховенство закону і викорінювати корупцію всередині ЄС.

Комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс сказав у середу, що «не в змозі повідомити про якісь позитивні події, сподіваюся, що поточна процедура дасть угорській владі можливість дати адекватні відповіді на висловлені побоювання».

Угорський форинт впав на цілих 1,1% по відношенню до євро до найслабшого рівня за тиждень. Інвестори посилаються на невизначені перспективи фондів ЄС як фактор непропорційного розпродажу угорських активів цього року.

 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні