Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія розраховує на переговори для врегулювання ситуації на кордоні з Україною

Єврокомісія вишукує прийнятні рішення, щоб уникнути конфліктних ситуацій із транспортуванням української сільгосппродукції через польський кордон, повідомив офіційний представник комісії Олоф Жилл, пише «Інтерфакс-Україна».

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За словами Жилла, офіційна позиція Єврокомісії полягає в тому, щоб знайти рішення, які дадуть змогу надавати максимально можливу підтримку Україні, враховуючи при цьому найбільш чутливі сектори ЄС.
  • «Особливо це стосується наших виробників агропродовольчої продукції», – сказав він на брифінгу в Брюсселі.
  • Він зазначив, що «потрібно домогтися справедливої рівноваги в заходах, які вживаються».
  • «Ми сподіваємося, що в тому чи іншому форматі зможемо вирішити ці проблеми за столом переговорів… без додаткового тиску на кордоні», – сказав представник ЄК, відповідаючи на запитання про те, яких заходів має намір вжити Єврокомісія у відповідь на акції польських фермерів, зокрема, і на ситуацію з зупиненням українських вантажівок і висипанням зерна на дорогу.
  • Він додав, що останнім часом відбулася низка нарад із представниками польського уряду та Єврокомісії, щоб спробувати вирішити цю напруженість із завезенням зернових з України якомога конструктивніше, дійшовши до «життєздатних і надійних» рішень.

Контекст

В останні місяці на кордонах України з Польщею та Румунією відбуваються акції протесту аграріїв.

9 лютого близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні. 

Минулими вихідними на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську, де відбуваються протести, польські протестувальники зупинили три українські вантажівки і висипали зерно на дорогу. Посольство і Генеральне консульство України в Любліні звернулися до польської поліції з вимогою відкрити справу проти тих, хто розсипав зерно з опломбованих українських вантажівок, які рухалися транзитом через Польщу до Литви. 

Станом на ранок 12 лютого польські протестувальники блокували також пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська». На перетин кордону очікують 1050 вантажівок

12 лютого о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг», також заблоковано рух біля ПП «Долгобичув – Угринів», повідомила Держприкордонслужба. Окрім цього, мітингувальники поновили блокування на напрямку ПП «Медика – Шегині».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні