Категорія
Новини
Дата

Польща перевірятиме на кордоні все транзитне українське зерно

Польські органи контролю перевірятимуть все українське зерно на кордоні, що йде транзитом через країну. Про це в інтерв’ю PAP сказав заступник міністра сільського господарства і розвитку села Польщі Міхал Колодзєйчак.

Ключові факти

  • За його словами, польські служби перевірятимуть якість усього збіжжя на кордоні з Україною. 
  • Після того, як це зерно потрапляє транзитом до Німеччини і там з’ясовується, що воно поганої якості, то воно на 99% повертається до Польщі вже як європейське збіжжя, пояснив Колодзєйчак. «Це збіжжя не повертається в Україну, а до Польщі», – наголосив заступник міністра.
  • Він також анонсував створення при міністерстві інформаційної платформи, за допомогою якої польські аграрії зможуть повідомляти про проблеми та порушення.

Контекст

Україна вже змінила правила експорту сільгосппродукції до п’яти країн ЄС. Уряд ухвалив постанову, щоб запобігти зловживанням.

Водночас польські аграрії продовжують протестувати. 9 лютого близько 100 польських страйкарів і 50 транспортних засобів заблокували під’їзний шлях поблизу пункту пропуску «Шегині» на польсько-українському кордоні. 

Минулими вихідними на дорозі до прикордонного переходу в Дорогуську, де відбуваються протести, польські протестувальники зупинили три українські вантажівки і висипали зерно на дорогу. Посольство і Генеральне консульство України в Любліні звернулися до польської поліції з вимогою відкрити справу проти тих, хто розсипав зерно з опломбованих українських вантажівок, які рухалися транзитом через Польщу до Литви. 

Станом на ранок 12 лютого польські протестувальники блокували також пункти пропуску «Ягодин» і «Рава-Руська». На перетин кордону очікують 1050 вантажівок

12 лютого о 10:10 розпочались акції протесту польських фермерів неподалік від пункту пропуску «Зосін – Устилуг», також заблоковано рух біля ПП «Долгобичув – Угринів», повідомила Держприкордонслужба. Окрім цього, мітингувальники поновили блокування на напрямку ПП «Медика – Шегині».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні