Категорія
Новини
Дата

Єврокомісія звинуватила Apple в порушенні антимонопольного законодавства. Компанії загрожує штраф у $27 млрд

Європейська комісія надала Apple попередній висновок щодо антимонопольного розслідування. Регулятор звинуватив компанію у спотворенні конкуренції на ринку потокової передачі музики.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Єврокомісія вважає, що Apple зловживає домінуючим становищем для поширення застосунків для потокової передачі музики через App Store.
  • Для розробників App Store є єдиним доступом до користувачів, що використовують пристрої на iOS. Причому розробники обовʼязково мають використовувати механізм купівель Apple усередині App Store із комісією 30% для поширення своїх застосунків.
  • Розслідування Єврокомісії показало, що більшість розробників перекладають цю плату на кінцевих користувачів.
  • Комісія також стурбована тим, що Apple застосовує певні обмеження до розробників додатків, не дозволяючи їм інформувати користувачів iPhone і iPad про альтернативні, більш дешеві можливості купівлі.
  • Заява ЄС стосується застосування цих правил до всіх програм потокової передачі музики, які конкурують з Apple Music в Єврозоні.
  • Таким чином, регулятор відповів на скаргу Spotify, яку сервіс подав у 2019 році.
  • Apple загрожує штраф до 10% річного доходу, якщо її визнають винною в порушенні правил ЄС. У 2020 фінансовому році дохід Apple склав $274,5 млрд, пише The Verge.

Контекст

Розробники незадоволені правилами App Store та Google Play. Деякі з них навіть обʼєдналися в коаліцію за справедливе використання додатків. Компанії, у тому числі розробник гри Fortnite, музичний стрім-сервіс Spotify та власник Tinder, створили альянс для тиску на Apple та інших операторів магазинів додатків, аби знизити комісію та зробити ринок більш конкурентним. Після цього Apple погодилася знизити комісії в App Store з 30% до 15% для розробників із річним оборотом до $1 млн.

Із серпня компанія Epic Games конфліктує з Apple та Google. Розробник гри Fortnite не погоджується з умовами розміщення застосунків у App Store та Google Play та спробував обійти правила: запропонував своїм користувачам сторонню систему оплати. Після чого Apple та Google видалили додаток зі своїх магазинів. А розробник звернувся до суду. Судова тяганина триває, і, ймовірно, її буде вирішено судом присяжних влітку 2021 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні