Європа зіткнеться з дефіцитом природного газу наступного року – прогноз МЕА /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європа зіткнеться з дефіцитом природного газу наступного року – прогноз МЕА

Getty Images

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) попереджає, що Європа зіткнеться з нестачею природного газу у 2023 році, а також із труднощами, щоб отримати хоча б половину необхідного для поповнення сховищ об'єму палива, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Дефіцит пропозиції наступного року може становити до 30 млрд куб. м газу, якщо потоки газу з Росії припиняться, а попит з боку Китаю відновиться, йдеться у звіті МЕА. Агентство повторило свій заклик до заходів щодо зниження попиту на газ, щоб полегшити енергетичну кризу.
  • Прогноз перегукується з побоюваннями галузі, що наступна зима буде складнішою, ніж нинішня, через зменшення обсягів газу з Росії, яка колись була найбільшим постачальником до Європи. Досі рекордний імпорт скрапленого природного газу, нижчий попит та незвичайно тепла осіння погода підтримували повні запаси та знижували ризики дефіциту цієї зими.
  • Але те, що допомогло Європі цього року, не буде гарантовано 2023 року, оскільки російські поставки, ймовірно, будуть набагато меншими, а конкуренція з боку Китаю за доступний СПГ посилиться.
  • У той час як поставки російського газу очікуються на рівні близько 60 млрд куб. м цього року, у 2023 році вони, ймовірно, скоротяться до менш ніж половини або можуть повністю припинитися, йдеться у повідомленні МЕА.
  • З іншого боку, попит на СПГ у Китаї може відновитись майже до рівня 2021 року, оскільки економіка відновлюється після блокувань, повʼязаних із Covid. Це може поглинути понад 85% очікуваного збільшення світових поставок скрапленого газу у наступному році та обмежити доступну кількість палива для Європи.
  • Прогноз передбачає, що споживання цієї зими впаде на 11% порівняно із середнім показником за пʼять років, а регіон закінчить цей опалювальний сезон із заповненням сховищ приблизно на 30%.
  • МЕА планує представити дорожню карту того, як скоротити дефіцит газу наступного року за допомогою прискореного інвестування в енергоефективність та відновлювані джерела енергії, а також продовження будівництва атомних електростанцій у деяких країнах.

Контекст

Наприкінці жовтня виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль заявив, що напруженість ринків скрапленого природного газу (СПГ) в усьому світі та скорочення постачання великими виробниками нафти поставили світ в епіцентр «першої по-справжньому глобальної енергетичної кризи».

Стрімке зростання світових цін на низку джерел енергії, включно з нафтою, природним газом і вугіллям, бʼє по споживачах, тоді як вони вже стикаються зі зростанням цін на харчові продукти й послуги. Високі ціни та можливість нормування потенційно небезпечні для європейських споживачів, які готуються до зими у Північній півкулі.

Експорт скрапленого природного газу з Росії зріс на 1,1% у річному обчисленні у жовтні до найвищого рівня з березня, згідно з даними відстеження суден. Цей показник різко контрастує з різким падінням трубопровідних потоків до Європи після погіршення відносин між Заходом та Кремлем через його вторгнення в Україну в лютому.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні