Категорія
Новини
Дата

Європарламент схвалив запуск цифрового гаманця. Що це означає для України

Європарламент проголосував за створення законодавчої основи для цифрової ідентифікації ЄС. Це пришвидшує реалізацію Європейського цифрового гаманця (EUDI). Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати «Дію» в Європі. А європейці – свої цифрові гаманці в Україні, повідомила пресслужба Мінцифри.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Тепер держави-учасники консорціуму Potential, серед яких Україна, зобов’язані випустити свої національні гаманці ЄС протягом 24 місяців, а тестування прототипів має завершитися до квітня 2025 року.
  • Цифровий гаманець ідентифікації ЄС – це мобільний продукт, що дасть змогу безпечно в електронній формі зберігати персональні дані та ділитися ними. Він діятиме як у межах своєї країни, так і за кордоном, матиме спільні стандарти та технічні характеристики для всіх країн ЄС. 
  • У межах пілотного проєкту Potential протестує шість різних видів послуг: користування державними сервісами онлайн; зручне й безпечне відкриття банківського рахунку онлайн; постійний доступ до водійських посвідчень у смартфоні; реєстрація SIM-карти; користування електронним підписом; отримання електронних медичних рецептів. 
  • Після запровадження цифрового гаманця українці зможуть використовувати «Дію» в Європі, а європейці – свої цифрові гаманці в Україні, зазначило Мінцифри.

Контекст

У 2023 році Україна разом із 18 країнами ЄС долучилася до консорціуму Potential. Спільно з європейськими колегами українці розробили вимоги до Європейського гаманця та сценарії його використання. А також поділилися досвідом упровадження застосунку «Дія», у якому більшість функцій, передбачених гаманцем EUDI, уже працювала задовго до презентації пропозиції Єврокомісії. Зокрема, українці регулярно використовують «Дію» для спрощення взаємодії з державою, нагадало Мінцифри.

Україна – єдина країна в складі консорціуму, яка наразі не є членом ЄС, але вже працює над майбутньою електронною ідентифікацією в Європі. 

Участь Мінцифри в пілотному проєкті EU Digital Identity Wallet здійснюється за підтримки ЄС в межах проєкту DT4UA, що реалізується естонською Академією електронного управління (eGovernance Academy).

Спільно керований Францією та Німеччиною, Potential – один із чотирьох масштабних пілотних проєктів, відібраних Комісією для експериментів із цифровою ідентичністю по всій Європі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні