Європарламент закликав до підготовки переговорів про вступ України в ЄС /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Європарламент закликав до підготовки переговорів про вступ України в ЄС

Getty Images

Депутати Європарламенту ухвалили резолюцію, в якій вимагають, щоб ЄС працював над початком переговорів про членство України в блоці. Президент Володимир Зеленський вважає, що цього року мають зникнути всі перепони для початку переговорів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Депутати Європарламенту наголошують, що вступ у ЄС – це процес, що ґрунтується на заслугах, що включає дотримання відповідних процедур, а також виконання повʼязаних із ЄС реформ та критеріїв вступу.
  • Вони також закликають українську владу якнайшвидше провести суттєві реформи, щоб привести країну у відповідність до критеріїв членства в ЄС.
  • Європарламент закликає держави-члени ЄС збільшити і прискорити свою військову допомогу Києву, зокрема надання зброї, а також необхідну політичну, економічну, інфраструктурну, фінансову та гуманітарну підтримку.
  • Європарламент вважає, що держави-члени якнайшвидше мають прийняти десятий пакет санкцій проти Москви і постійно й активно пропонувати нові сектори та осіб для обмежень. Парламент пропонує запровадити санкції щодо таких компаній, як «Лукойл» та «Росатом», які все ще присутні на ринку ЄС. Посадовці, причетні до широкого спектру незаконних дій, включаючи насильницькі депортації та проведення фальшивих референдумів на окупованій території України, також мають бути піддані санкціям.
  • На спільному засіданні уряду України та Єврокомісії президент Володимир Зеленський заявив, що цього року мають зникнути всі перепони для початку переговорів щодо повноправного членства України в ЄС, пише «Укрінформ». Глава держави сподівається, що проміжне оцінювання виконання рекомендацій Єврокомісії щодо кандидатства вдасться провести навесні.
  • Премʼєр-міністр Денис Шмигаль зазначив, що до кінця 2023 року Україна хоче бути готовою до переговорів про вступ, а до кінця 2024 року – готовою до членства в ЄС, пише «Інтерфакс Україна».

Контекст

Україна подала заявку на членство в ЄС 28 лютого 2022 року, на п’ятий день повномасштабного вторгнення Росії.

17 червня Єврокомісія рекомендувала визнати європейську перспективу України та надати їй статус кандидата на вступ до спільноти. 

Лідери країн ЄС підтримали надання статусу кандидата в члени ЄС Україні та Молдові на саміті Європейської ради 23 червня 2022 року.

У ЄС зазначають, що офіційні переговори з кандидатами розпочнуться після виконання ними умов, зазначених у висновках Єврокомісії щодо заявок на членство. Сама процедура членства – це процес, який охоплює складний набір кроків та умов, які зазвичай можуть тривати понад 10 років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні