Україна гарантує партнерам, що далекобійні ракети не вражатимуть територію Росії – Резніков /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Україна гарантує партнерам, що далекобійні ракети не вражатимуть територію Росії – Резніков

Getty Images

Україні необхідна далекобійна зброя, і вона готова надати гарантії, що зброю партнерів не буде використано для обстрілу території РФ, зазначив міністр оборони України Олексій Резніков, пише «Укрінформ». Міністр повідомив про потребу України в танках, бронетехніці, артилерії та снарядах.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Резніков закликав партнерів допомогти зі встановленням протиракетної оборони якомога швидше і наголосив на бажанні отримати Patriot і SAMP/T за першої нагоди разом із постачанням нових IRIS-T та NASAMS.
  • Міністр повідомив про потребу України в танках і бронетехніці, а також у збільшенні кількості артилерії, снарядів і зброї, здатних перевершити і знищити засоби радіоелектронної боротьби і ППО Росії, які вона має, попри санкції.

Ключова цитата

  • «Якби у нас була можливість завдати удару на відстані 300 км, російська армія не змогла б забезпечувати оборону і була змушена програти. Україна готова надавати будь-які гарантії, що ваша зброя не буде залучена до атак на російську територію. Ми маємо достатньо цілей на тимчасово окупованій території України і готові координувати цілі з нашими партнерами», – заявив Резніков.

Контекст

Україна отримає 31 американський танк M1 Abrams, а також супутнє обладнання й техніку для їх обслуговування. За даними Spiegel, європейські союзники обговорюють спільну передачу Україні загалом 80 основних бойових танків Leopard 2, щоб сформувати два батальйони по 40 машин. Велика Британія і Німеччина планують передати Україні танки (Challenger та Leopard відповідно) вже у березні. Польща відправить Україні 60 танків, серед них і PT-91 Twardy, крім анонсованого постачання 14 танків Leopard 2.

США готують новий пакет військової допомоги Україні на $2,2 млрд. До пакету увійдуть, зокрема, ракети більшої дальності. Йдеться про ракети GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb) виробництва компаній Boeing та Saab Group. Їх дальність становить 150 км. Ракети GLSDB можна запускати з установок HIMARS. Нині Штати доставляють в Україну першу партію бойових машин Bradley.

На Заході вже проходять внутрішні дебати про постачання Україні реактивних винищувачів, їх ініційовано українськими офіційними особами за підтримки країн Балтії. Кабінет міністрів Нідерландів розгляне можливість постачання винищувачів F-16 до України, якщо про це попросить офіційний Київ, заявив міністр закордонних справ Вопке Гукстра. За його словами, кабінет розгляне такий запит «неупереджено». Україна отримала «позитивні сигнали» від Польщі щодо її готовності передати винищувачі F-16повідомив очільник Офісу президента Андрій Єрмак. Премʼєр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що літаки може бути передано Україні за погодження з країнами НАТО.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні