Категорія
Новини
Дата

Європейські фермери стикаються із збільшенням витрат на третину через енергетичну кризу

У Північній та Західній Європі виробники овочів розглядають можливість припинення своєї діяльності через фінансовий удар внаслідок енергетичної кризи, що ще більше загрожує постачанням продовольства, пише Reuters.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Зростання цін на електроенергію та газ вплине на культури, що вирощуються взимку в опалюваних теплицях, такі як помідори, перець та огірки, а також на ті культури, які необхідно зберігати в холодильнику, такі як яблука, цибуля та цикорій. Ендивій (цикорій салатний) особливо енергоємний, після збирання цибулин восени їх зберігають при мінусових температурах, а потім пересаджують у контейнери з регульованою температурою, щоб забезпечити цілорічне вирощування.
  • Європейські фермери попереджають про дефіцит. Очікуваний удар по виробництву та стрибок цін означають, що супермаркети можуть переключитися на закупівлю більшої кількості товарів із тепліших країн, таких як Марокко, Туреччина, Туніс та Єгипет.
  • За словами фермерів, зростання цін на газ є найбільшою статтею витрат, з якими стикаються фермери, які вирощують овочі в теплицях. Тим часом два французькі фермери, які продовжують свої контракти на електроенергію на 2023 рік, заявили, що їхні котирування більш ніж у 10 разів перевищують ціни 2021 року.
  • Фермери борються не тільки зі зростаючими цінами на енергоносії. Вартість добрив, упаковки та транспортування зростає, що ставить під загрозу рентабельність. «Ми зіткнулися із загальним збільшенням виробничих витрат приблизно на 30%», – сказав заступник менеджера з продажу німецького кооперативу Reichenau-Gemüse Йоханнес Гросс, чиї теплиці займають близько 60 га. За його словами, на енергію припадає від половини до двох третин цих додаткових витрат.
  • «Деякі колеги подумують про те, щоб залишити свої теплиці порожніми, щоб мінімізувати витрати. Ніхто не знає, що буде наступного року», – додав він.
  • Група виробників теплиць Glastuinbouw Nederland заявляє, що до 40% з її 3000 членів зазнають фінансових труднощів. 
  • Виконавчий директор Британської асоціації виробників Джек Уорд сказав, що перенесення виробництва фруктів та овочів у тепліші краї неминуче. «Ми будемо переміщати виробництво все далі і далі на південь, через Іспанію, Марокко і частини Африки», — додав він.
  • Водночас навіть у залитих сонцем країнах, таких як Іспанія, фермери, які вирощують фрукти та овочі, борються з 25% збільшенням вартості добрив.

Контекст

Через літню посуху, яка завдала європейським запасам продовольства величезних збитків, французькі фермери збирають найменший урожай кукурудзи з 1990 року. Спека та посуха панували на більшій частині континенту протягом усього літа, це вважається найсильнішою посухою за останні 500 років, пише агентство. Спека особливо вдарила по фермерах, які вже використовують запаси корму на зиму, щоб нагодувати худобу, оскільки пасовища вʼянуть. Аграрії стикаються зі скороченням виробництва всього, від картоплі до цукру.

Зростання цін на газ уже скоротило чверть потужностей із виробництва азотних добрив у Європі. Нині зростають побоювання, що криза погіршиться. Для Європи це може означати подальше зменшення виробництва та більшу залежність від імпорту аміаку, з якого виробляються азотні добрива.

Міжнародна асоціація виробників добрив попереджає, що, зіткнувшись із вищими цінами та обмеженим постачанням, фермери можуть скоротити глобальне використання добрив на 7% у наступному сезоні, що стане найгіршим показником із 2008 року. Це, відповідно, може призвести до зменшення врожаю на тлі кризи вартості життя й посилення голоду.

Найбільше скорочення використання добрив наступного сезону очікується у країнах Африки, де зниження може становити до 23%.

Європейські виробники добрив найбільше постраждали від збільшення цін на газ, сектор також зіткнувся із санкціями США та Європейського Союзу щодо продажу калію з Білорусі та заходами Китаю щодо обмеження постачання. 

Нині імпортувати аміак до Європи набагато дешевше, ніж виробляти його там. Експерти прогнозують, що ціни на аміак продовжать зростати.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні