Категорія
Новини
Дата

Європейські фʼючерси на газ падають. Країни поспішають заповнити сховища

Європейські ціни на природний газ найбільше впали з квітня після того, як Німеччина заявила, що її газові сховища заповнюються швидше, ніж планувалося, напередодні зими, пише Bloomberg.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За словами міністра економіки Роберта Хабека, у Німеччині сховища газу швидко заповнюються. Найбільша економіка регіону має досягти жовтневого рівня у 85% вже наступного місяця.
  • Орієнтовні голландські фʼючерси на найближчі місяці впали на 16%, до €286 за мВт·год, минулого тижня вони зросли майже на 40%.
  • Водночас голландські фʼючерси на наступний місяць впали на 12%, до €297 за мВт·год, сьогодні вранці в Амстердамі.
  • Ситуація з постачанням залишається дуже нестабільною, оскільки Європа бореться з найгіршою енергетичною кризою за останні десятиліття. На ситуацію впливають зниження російських потоків, перебої в роботі в Норвегії та посилення конкуренції за постачання зрідженого природного газу. 
  • Європейські уряди вживають заходів щодо полегшення тягаря від кризи і виділили близько €280 млрд, але цього може бути недостатньо, йдеться в матеріалі.
  • Чеська Республіка, яка головує в Європейському Союзі, днями заявила, що скликає позачергову нараду міністрів енергетики для обговорення загальноблокових рішень.

Контекст

У ЄС зростають побоювання, що Росія не поверне прокачку своїм ключовим газопроводом «Північний потік» після триденного технічного обслуговування, яке розпочнеться 31 серпня.

14 червня «Газпром» повідомив, що прокачування газу «Північним потоком» скоротиться приблизно на 40% – до 100 млн куб. м на добу через технічні проблеми на станції «Портова». Компанія зупинила один із газоперекачувальних агрегатів. На КС може бути використано тільки три агрегати, пояснили в компанії.

Згодом «Газпром» зупинив другий агрегат на «Північному потоці». Прокачування газу впало на 60%. Причиною компанія називала закінчення терміну міжремонтного напрацювання до капітального ремонту. 

19 серпня стало відомо, що «Газпром» вирішив знову тимчасово зупинити прокачування газу через «Північний потік» на три дні з 31 серпня. Компанія пояснює це проведенням технічного обслуговування.

Трубопровід уже кілька тижнів працює з пропускною спроможністю всього 20%, і європейські політики наполягають на тому, що обмеження мають політичний характер.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні