Категорія
Новини
Дата

Європейські газові трейдери уникають українських сховищ після російських атак – FT

2 хв читання

Цього літа європейські трейдери використовують лише малу частину величезних сховищ природного газу в Україні після російських атак, пише Financial Times. Підвищений ризик і відсутність цінових стимулів знизили привабливість обʼєктів.

Україна має найбільші підземні сховища в Європі й минулого року надала компаніям ЄС місце для зберігання надлишків газу напередодні зими.

Даруємо 40% знижки на річну підписку Forbes Digital. Пропозиція діє за промокодом SEPT40 до 18 вересня включно. Оформлюйте за посиланням.

Ключові факти

  • Після того, як навесні російські атаки були спрямовані на енергетичну інфраструктуру України, зокрема насосні станції для зберігання газу, європейські обсяги в червні та липні впали лише до однієї десятої від тих, що зберігалися за той самий період минулого року. «Постійні атаки Росії на українські сховища збільшують ризик зберігання газу», – заявив Марко Заальфранк, голова відділу торгівлі в континентальній Європі енергетичної групи Axpo.
  • Цього року закачування було незначним, навіть попри те, що сховища ЄС заповнені на 86% – це найвищий рівень цього року, за даними Gas Infrastructure Europe.
  • За даними Argus, у червні та липні європейські компанії відправили всього 15,4 млн кубометрів і 51,9 млн кубометрів порівняно зі 102,7 млн кубометрів і 586,6 млн кубометрів у ті самі місяці минулого року.
  • Хоча самі газові резервуари розташовані глибоко під землею, що захищає їх від ударів, пошкодження надземних споруд, що використовуються для закачування газу в сховище або з нього, є суттєвим ризиком, що викликає занепокоєння трейдерів. «Головна проблема не у втраті газу, а у неможливості його вилучення, коли він потрібен і затребуваний», – сказав Заальфранк.
  • Накопичення газу у сховищах України прискорюється у літні місяці, коли ціни на газ низькі порівняно з іншими сезонами. Потім трейдери продають його, коли ціни зростають, щоб отримати прибуток, як правило, у зимові місяці, коли потреба в опаленні підвищує попит на природний газ.
  • За даними агентства Argus, торік різниця часто перевищувала €20 за МВт·год влітку, але цього року вона становила лише близько €5/МВт·год. «Різниця в цінах не настільки приваблива, щоб виправдати ризик закачування газу в зону бойових дій», – заявив представник Axpo.
  • Компанія «Нафтогаз» заявила, що у березні та квітні сталося «кілька атак» на наземну інфраструктуру, і що було проведено ремонтні роботи. «Жодних проблем, ми працюємо у звичайному режимі», сказав гендиректор Олексій Чернишов щодо закачування та відбору газу.

Контекст

Газові сховища в ЄС можуть вміщати не більше 100 млрд кубометрів природного газу, тоді як річний попит у блоці становить від 350 млрд до 500 млрд кубометрів залежно від погодних та інших умов.

Торік Україна запропонувала близько 10 млрд куб. м додаткових потужностей для зберігання, а європейські компанії заготовили понад 2 млрд куб. м перед зимовими місяцями. Також Україна пропонувала такі стимули, як низькі тарифи на зберігання, оскільки вона зацікавлена ​​в тому, щоб європейські трейдери продовжували використовувати її газову інфраструктуру.

Минулого року ЄС вів переговори з банками щодо надання страхування для покриття ризиків, проте з того часу вони зійшли нанівець.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд