Категорія
Новини
Дата

Тарифи на зберігання газу в українських ПСГ залишаться незмінними ще рік – «Нафтогаз»

Тарифи на зберігання газу у підземних газосховищах залишуться незмінними до 1 квітня 2025 року. Також для іноземних клієнтів працюватиме режим «митний склад». Про таке рішення регулятора повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Олексій Чернишов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Одна із ключових цілей на 2024 рік – збільшення обсягу газу, що іноземні енергетичні компанії зберігають в українських підземних сховищах, пояснив Чернишов. «Тому було ухвалено рішення залишити тарифи незмінними», – зазначив він.
  • За даними «Нафтогазу», минулого року, попри війну, вдалось залучити для зберігання у ПСГ 2,5 млрд куб. м газу іноземних партнерів.
  • «Укртрансгаз» також незмінно пропонує партнерам опцію – зберігання у режимі «митний склад». Понад 160 іноземних енергокомпаній з 32 країн світу використовують ПСГ України для зберігання газу в режимі «митний склад».
  • «Укртрансгаз» вже розпочав підготовку до початку сезону активного закачування газу, що стартує в квітні цього року. 

Контекст

Минулого року європейські газові трейдери почали активно зберігати природний газ в Україні. Компаніям вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України.

Сховища у ЄС досягли майже максимальної потужності вже у середині жовтня минулого року і Україна стала альтернативою для зберігання газу, призначеного для сусідніх держав. Україна також запропонувала такі стимули, як дешеві тарифи на зберігання та звільнення від мит на три роки, що дозволить легко реімпортувати газ до ЄС.

Більшість резервуарів у країні знаходяться глибоко під землею на заході України, далеко від лінії фронту, а Київ запропонував іноземним замовникам до 10 млрд кубометрів, третину національних потужностей, на додачу до 115 млрд кубометрів наявних сховищ у ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні