Категорія
Новини
Дата

Європейські трейдери заробили близько $320 млн завдяки зберіганню газу в українських сховищах – The Economist

Європейським трейдерам вдалося заробити близько $320 млн завдяки зберіганню газу в підземних газових сховищах України, пише The Economist. Загалом перекачано 3 млрд кубометрів природного газу.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Наразі ціни на газ у Європі стабільні, проте, у наступні холодні місяці вони напевно зростуть. Влітку купувати газ на спотовому ринку набагато дешевше, ніж узимку. Однак потрібно десь зберігати товар. Підземні сховища у ЄС були майже заповнені, а зберігання газу в танкерах на морі було б дуже дорогим. Тож, європейські компанії вирішили перекачати 3 млрд кубометрів природного газу в Україну.
  • Щедрий митний режим України для короткострокового зберігання, а також обіцянки, що газ не буде реквізований в умовах воєнного стану, стали додатковим стимулом для трейдерів. 
  • Внаслідок цього торгівля допомогла зберегти запаси газу в резервуарах ЄС протягом усієї цієї зими, знижуючи ціни на газ по всьому континенту. 
  • Крім того, вона принесла чималий прибуток фірмам, що беруть участь у ній. Трейдери заробили на цьому до €300 млн.
  • Тепер угода має вигляд пробного запуску майбутньої енергетичної стратегії Європи. Україна має другий за величиною потенціал зберігання газу на континенті після Росії, загальний обсяг якого становить майже 33 млрд кубометрів газу. 
  • Трейдери тепер готові повторити цю ініціативу з великими обсягами вже цієї весни.

Контекст

У 2022 році блок занурився в енергетичну кризу: влітку ціни на природний газ зросли до рекордного рівня, оскільки Москва скоротила постачання.

У червні стало відомо, що європейські чиновники обмірковують, чи підтримувати звʼязок із Більче-Волицько-Угерським підземним газосховищем та іншими обʼєктами, розкиданими по всій Україні, в яких може зберігатися газ, коли взимку попит і ціни на паливо підскочать. Газосховища України розташовані у відносній безпеці на глибині 2 км під землею та вміщують понад 30 млрд кубометрів.

Сховища у ЄС досягли майже максимальної потужності вже у середині жовтня і Україна стала альтернативою для зберігання газу, призначеного для сусідніх держав. Україна також запропонувала такі стимули, як дешеві тарифи на зберігання та звільнення від мит на три роки, що дозволить легко реімпортувати газ до ЄС.

Більшість резервуарів у країні знаходяться глибоко під землею на заході України, далеко від лінії фронту, а Київ запропонував іноземним замовникам до 10 млрд кубометрів, третину національних потужностей, на додачу до 115 млрд кубометрів наявних сховищ у ЄС.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні