Категорія
Новини
Дата

Російський рубль досягнув мінімуму за сім місяців, впавши до 68 руб./$

Російський рубль у понеділок впав до 68 руб. за 1$ до більш ніж семимісячного мінімуму через низькі ціни на нафту і побоювання, що санкції щодо російської нафти можуть скоротити експортний виторг країни, пише Reuters. Доларовий індекс РТС знизився на 5,4% до 982,8 пункта, що є більш ніж двомісячним мінімумом. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Вдень рубль був на 5,3% слабшим по відношенню до долара до 68,02, найслабшої позначки з 11 травня. Валюта також втратила 4,2%, торгуючись на рівні 72,00 до євро, що є найслабшим показником з 6 травня. Вона втратила 5% по відношенню до юаня до 9,74, найслабшого рівня з початку липня.
  • Відносно низькі ціни на нафту та ризики зниження доходів від експорту у світлі обмеження цін на російську нафту в $60 за барель, запровадженого G7, Європейським Союзом та Австралією, чинили тиск на рубль. Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, зросла на 0,8% до $79,7 за барель, але цього місяця вона торгується на найнижчому рівні за весь рік.
  • Рубль майже не відреагував на те, що російський центральний банк у пʼятницю залишив ключову відсоткову ставку на рівні 7,5%.
  • Водночас російські фондові індекси впали. «Сьогодні вранці російські акції відкриються слабше, оскільки інвестори перетравлюють останні санкції у поєднанні зі статичними цінами на сировину та відсутністю внутрішніх каталізаторів», – сказав стратег Альфа-банку з акцій Джон Уолш.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 5,4% до 982,8 пункта, що є більш ніж двомісячним мінімумом. Рублевий індекс Московської біржі знизився на 0,6% і склав 2119,6 пункта.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні