Категорія
Новини
Дата

Російський рубль досягнув мінімуму за сім місяців, впавши до 68 руб./$

1 хв читання

Російський рубль у понеділок впав до 68 руб. за 1$ до більш ніж семимісячного мінімуму через низькі ціни на нафту і побоювання, що санкції щодо російської нафти можуть скоротити експортний виторг країни, пише Reuters. Доларовий індекс РТС знизився на 5,4% до 982,8 пункта, що є більш ніж двомісячним мінімумом. 

Ключові факти

  • Вдень рубль був на 5,3% слабшим по відношенню до долара до 68,02, найслабшої позначки з 11 травня. Валюта також втратила 4,2%, торгуючись на рівні 72,00 до євро, що є найслабшим показником з 6 травня. Вона втратила 5% по відношенню до юаня до 9,74, найслабшого рівня з початку липня.
  • Відносно низькі ціни на нафту та ризики зниження доходів від експорту у світлі обмеження цін на російську нафту в $60 за барель, запровадженого G7, Європейським Союзом та Австралією, чинили тиск на рубль. Нафта марки Brent, глобальний орієнтир для основного експорту Росії, зросла на 0,8% до $79,7 за барель, але цього місяця вона торгується на найнижчому рівні за весь рік.
  • Рубль майже не відреагував на те, що російський центральний банк у пʼятницю залишив ключову відсоткову ставку на рівні 7,5%.
  • Водночас російські фондові індекси впали. «Сьогодні вранці російські акції відкриються слабше, оскільки інвестори перетравлюють останні санкції у поєднанні зі статичними цінами на сировину та відсутністю внутрішніх каталізаторів», – сказав стратег Альфа-банку з акцій Джон Уолш.
  • Доларовий індекс РТС знизився на 5,4% до 982,8 пункта, що є більш ніж двомісячним мінімумом. Рублевий індекс Московської біржі знизився на 0,6% і склав 2119,6 пункта.

Контекст

Країни Європейського Союзу, які десятиліттями були основними покупцями російської нафти, з 5 грудня припинили закуповувати її в морських портах через запроваджене блоком ембарго.

Країни «Великої сімки», Австралія та 27 країн ЄС також запровадили обмеження цін на російську нафту в обсязі $60 за барель.

Видобуток нафти в Росії виріс напередодні ембарго та цінових обмежень. Утім, джерела повідомили Reuters, що видобуток нафти в Росії може впасти на 500 000 – 1 млн барелів на добу на початку 2023 року після заборони ЄС. 

Доходи РФ від продажу нафти впали в листопаді до другого найнижчого рівня цього року, оскільки зростання експорту не змогло компенсувати збільшення знижок на барелі в країні, пише Bloomberg із посиланням на дані Міжнародного енергетичного агентства.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні