Категорія
Новини
Дата

Exxon залишає російський ринок, її частку в проєкті «Сахалін-1» конфіскували

Exxon Mobil Corp заявила, що повністю залишила російський ринок, тому що президент РФ Володимир Путін вирішив конфіскувати її власність після семи місяців обговорень упорядкованої передачі її 30-відсоткової частки у великому нафтовому проєкті «Сахалін-1», пише Reuters.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Exxon не повідомила, чи отримала вона будь-яку компенсацію за активи, які вона оцінила більш ніж у $4 млрд. 
  • Представник Exxon відмовився коментувати, чи компанія оскаржуватиме конфіскацію в межах міжнародного арбітражного процесу, про можливість якого повідомлялося в серпні.
  • «Ми доклали всіх зусиль для взаємодії з російським урядом та іншими зацікавленими сторонами», – сказав представник Exxon.
  • Компанія заявила, що «благополучно залишила» Росію після того, як на початку цього місяця уряд «в односторонньому порядку припинив» її участь у нафтогазовому проєкті «Сахалін-1», найбільшому в країні.
  • Exxоn намагається відмовитися від експлуатації «Сахаліну-1» з 1 березня, коли вона оголосила, що відмовляється від усіх своїх активів, залишаючи відкритою можливість продати свою частку. Там обіцяли, що «тісно координуватимуть» передачу операцій зі своїми партнерами – «Роснефтью», ONGC Videsh та SODECO.

Контекст

Раніше компанії BP, TotalEnergies, Equinor та Shell передали власність російським партнерам або відмовилися від операцій. 

У квітні Exxon повідомила про списання вартості акцій у розмірі $3,4 млрд у звʼязку з виходом з Росії, а цього місяця – про знецінення активів у розмірі $600 млн у третьому кварталі. 

«Роснефти» належить 20% акцій «Сахаліну-1», ONGC Videsh, закордонному інвестиційному підрозділу індійської державної ONGC – 20% акцій проєкту, а японській державній нафтовидобувній компанії SODECO – 30%, що залишилися. 

У серпні Exxon заявила, що перебуває у процесі передачі своєї 30-відсоткової частки в нафтогазовому проєкті «іншій стороні», не назвавши її.

7 жовтня Путін конфіскував акції Exxon та передав їх компанії, контрольованій державою – «Сахалінморнафтогаз-Шельф». 

Раніше цього року американська компанія звільнила своїх іноземних робітників і закрила мастильні та хімічні підприємства у Росії. До липня видобуток на проєкті «Сахалін-1» впав на 10 000 барелів на добу з 220 000 барелів на добу до вторгнення Росії в Україну.

Цього обсягу вистачило, щоб забезпечити природним газом електроенергію в російських містах Хабаровську та Владивостоці. За словами Exxon, близько 700 російських співробітників, які продовжували роботу, будуть переведені до нової російської компанії, що візьме на себе управління активом.

Видобуток нафти на проєкті «Сахалін-1» під керівництвом Exxon упав після того, як американська компанія не погодилась на страхування танкерів російською фірмою. Напередодні західні страховики відмовилися від співпраці через санкції.

Минулого місяця Equinor погодилася продати російські активи вартістю $1 млрд за €1. Формальний продаж дозволив норвезькій Equinor відмовитися від майбутніх зобовʼязань та інвестиційних зобовʼязань. 

Danone також продала свої активи, але зберегла міноритарний пакет.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні