Категорія
Новини
Дата

ПАРЄ визнала російський режим терористичним

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій оголосила режим РФ терористичним. Отже, ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом, пише ЄП.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Зі 100 депутатів ПАРЄ «за» проголосували 99, «проти» – 0, утримався – 1.  
  • На осінній сесії асамблеї, яка триває у Страсбурзі, у четвер був представлений документ під назвою «Подальша ескалація агресії Російської Федерації проти України». У ньому вказується, що «ця агресія має бути однозначно засуджена як злочин сама по собі, як порушення міжнародного права та як головна загроза міжнародному миру і безпеці».
  • До резолюції була внесена поправка, яка пропонувала «оголосити Російську Федерацію терористичним режимом». Під час голосування її підтримали 79 депутатів, двоє були проти і один утримався.
  • До резолюції також була включена поправка із закликом надати Україні системи ППО.
  • Зазначається, що ПАРЄ стала першою міжнародною організацією, яка визнала Росію державою-терористом.
  • Перед голосуванням у ПАРЄ по відеозвʼязку виступив президент Володимир Зеленський, який закликав підтримати цю резолюцію.
  • Народний депутат України, член української делегації у ПАРЄ Олексій Гончаренко повідомив, що ПАРЄ також визнала перебування Росії в Раді безпеки ООН нелегальним, а також наголосила на необхідності якнайшвидшого створення міжнародного трибуналу.
  •  За словами народної депутатки, членкині постійної делегації Верховної Ради у ПАРЄ Євгенії Кравчук, у резолюції також є пункт стосовно того, що будь-які перемовини відбуватимуться на умовах України. Також у документі засуджуються фейкові референдуми та спроби анексії українських територій.

Контекст

Президент Володимир Зеленський повідомив, що Росія 10 жовтня випустила десятки ракет й іранські дрони, в окупантів дві мішені: енергообʼєкти та люди.

У понеділок, 10 жовтня, через російські ракетні обстріли було знеструмлено 3900 населених пунктів: міст, сіл, містечок. Енергетикам і рятувальникам вдалося відновити електропостачання в більшості регіонів, зазначив премʼєр Денис Шмигаль.

Уряд просив громадян 11 жовтня в години пік зменшити споживання електроенергії та не вмикати енергомістких приладів, заявив премʼєр-міністр.

За інформацією розвідки, російські військові отримали вказівку з Кремля готувати масовані ракетні удари по цивільній інфраструктурі України ще 2 та 3 жовтня.

Під час звернення на зустрічі G7 Зеленський наголосив, що останніми атаками Росія хотіла спровокувати хаос в Україні і знищити енергетичні обʼєкти. За даними розвідки, Росія замовила в Ірані 2400 дронів-камікадзе, тож Зеленський закликав G7 надати системи ППО і ПРО та підготувати проти РФ нові санкції.

За два дні масованих обстрілів близько 30% енергетичної інфраструктури України було пошкоджено російськими ракетами. Про це CNN повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. За його словами, це перший випадок з початку війни, коли Росія «рішуче націлилася» саме на енергетичну інфраструктуру.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні