Категорія
Новини
Дата

Норвезька Equinor залишила проєкт із розробки Харʼягінського нафтового родовища в Росії

Норвезька енергетична компанія Equinor завершила вихід з останнього спільного проєкту з Росією – розробки Хар’ягінського нафтового родовища, йдеться в повідомленні компанії.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Згідно з повідомленням, 25 травня Equinor оголосила про вихід із чотирьох спільних із «Роснєфтью» підприємств, а також про підписання угоди про вихід із Хар’ягінського проєкту.
  • Тепер компанія підтвердила, що повний вихід із проєкту також завершено.
  • В Equinor зазначили, що в рамках виходу з розробки Хар’ягінського нафтового родовища компанія покрила зобовʼязання щодо виведення з експлуатації та заборгованість Equinor за ці роки.
  • «Після виходу з Хар’яги в Equinor не залишилося ні активів, ні проєктів у Росії», – додали в компанії.

Контекст

Нещодавно президент РФ Путін підписав указ про спеціальні економічні заходи у сферах фінансів та ПЕК «через дії недружніх країн та організацій». Відтепер західним інвесторам заборонено продавати частки в російських банках та ключових активах, серед яких і енергетичні проєкти «Сахалін-1» та «Сахалін-2». Заборона, що набуває чинності негайно, поширюється на нафтогазовий проєкт «Сахалін-1». Його оператор, американська ExxonMobil, цього тижня заявила, що перебуває в процесі передачі своєї 30% частки іншій стороні.

Указ також забороняє інвесторам продавати свої частки в угодах про розподіл продукції, які, окрім «Сахаліну-1», включають проєкт «Сахалін-2» і Хар’ягінське нафтове родовище, а також у російських банках. Перелік банків має бути підготовлений урядом і центробанком для затвердження Путіним.

Указ стосується виробників і постачальників теплової та електричної енергії, компаній із переробки нафти й нафтової сировини та виробництва продуктів їх переробки.

Сьогодні стало відомо, що одна з найбільших нафтогазових компаній світу Shell залишає проєкт зі зрідження газу «Сахалін-2», не погодившись із перереєстрацією компанії-оператора у російській юрисдикції. У Shell зазначили, що залишають за собою всі свої законні права як акціонера колишнього оператора Sakhalin Energy. Згідно із матеріалом «Коммерсантъ», ідеться про потенційне звернення Shell до суду штату Нью-Йорк із позовом про компенсацію вартості її частки в «Сахаліні-2», яку компанія оцінювала в $1,6 млрд, та втраченої вигоди. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні