Категорія
Новини
Дата

Фаундери mono інвестували у проєкт Koto в Великій Британії ₤14 млн

Засновники mono інвестували ₤14 млн у проєкт Koto (зараз – The Credit Thing) у Великій Британії. Про це у інтервʼю Forbes розповів Олег Гороховський. Згодом Koto можуть зробити частиною проєкту stereo by mono, з яким компанія виходить на польський ринок.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти 

  • За словами Гороховського, наразі проєкт Koto називається The Credit Thing і у нього інвестували близько ₤14 млн. «Це наші гроші з Михайлом Рогальським, плюс ми залучали кілька раундів інвестицій», – сказав він.
  • Співзасновник monobank заявив, що проєкт у Великій Британії не займається кредитуванням, хоча має на це ліцензію, «тож не можемо сформувати портфель, який можна було б рефінансувати». «Для цього потрібно видати близько ₤20-30 млн кредитного портфеля. При правильному управлінні цей «горщик» здатний варити самостійно. Поки що ми не маємо можливості дійти до таких обсягів, тому перевели проект у дебетний режим», – повідомив Гороховський.
  • Він зауважив, що Koto згодом може стати частиною польського проєкту stereo. «Якщо stereo… Точніше «коли» stereo злетить у Польщі, ми зробимо Koto/The Credit Thing його частиною. Ліцензія на кредитування – це дуже хороша підмога. Наприклад, Revolut, незважаючи на свої розміри, не може кредитувати», – додав він.
  • Гороховський підкреслив, що поки не обговорював фінансування The Credit Thing із співвласником monobank Сергієм Тігіпком. «Такі розмови мають сенс, коли проєкт чогось вартий. Поки що про це не йдеться», – пояснив він.

Контекст

18 січня monobank анонсував вихід на ринок Польщі з проєктом під назвою stereo, повідомив співзасновник mono Олег Гороховський. Партнери розраховують залучити 3 млн українців, які перебувають у Польщі, та здивувати поляків високим рівнем українського сервісу. Офіційний запуск stereo відбудеться до кінця першого кварталу 2023 року.

Банкінг матиме такий функціонал: безкоштовний банківський рахунок, віддалена реєстрація через «Дію», меню та підтримка українською, безкоштовні перекази в Україну, відсутність комісії за поповнення та зняття готівки, безкоштовна віртуальна картка (але фізична – до 25 злотих), підтримка Apple та Google Pay.

monobank засновано у січні 2017 року колишніми топменеджерами ПриватБанку Олегом Гороховським, Дмитром Дубілетом та Михайлом Рогальським. monobank працює під ліцензією Універсал Банку, що входить до групи «ТАС» бізнесмена Сергія Тігіпка. Останній анонсував підготовку команди українського необанку до запуску стартапу в Польщі ще в листопаді.

Наразі в monobank 6,8 млн клієнтів, значна частина яких – за кордоном. За даними НБУ, у 2022 році «Універсал» отримав майже 2 млрд грн прибутку. За підсумками 2021 року Універсал Банк отримав 3,07 млрд грн прибутку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні