Категорія
Новини
Дата

Ferrexpo на третину скоротила виробництво окатишів за підсумками 2023 року

Загальне виробництво залізорудних котунів та концентрату Групи Ferrexpo в Полтавській області становило 4,15 млн т, що на 33% менше, ніж у попередньому році, йдеться у виробничому звіті компанії. Ferrexpo повʼязує скорочення виробництва з наслідками російської агресії проти України.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • У четвертому кварталі загальний обсяг виробництва залізорудних окатків, виготовлених із власної руди Ferrexpo, склав 577 140 т, що на 54% менше, ніж у третьому кварталі через логістичні обмеження та нижчий ринковий попит на початку кварталу.
  • Протягом звітного періоду основну увагу приділяли виробництву окатків вищого класу, вся продукція має вміст Fe 65% або вище.
  • Чиста грошова позиція групи з урахуванням незначних останніх коригувань на кінець року становила приблизно $109 млн станом на 31 грудня 2023 року (31 грудня 2022 року цей показник становив $106 млн), з мінімальними орендними зобов’язаннями та без боргів.
  • Компанія відзначила успіх України у відкритті чорноморських експортних коридорів, що дозволило частково відновити судноплавство. У майбутньому Ferrexpo планує запустити додаткову лінію виробництва окатків і відновити експорт морським маршрутом, «якщо він буде безпечним і економічно ефективним». 
  • Ferrexpo відзначила, що ціни на залізну руду зросли більш ніж на 20% протягом останнього кварталу, також є ознаки зростання попиту на окатки в Європі. 
  • «Ці фактори разом сприяють нашому виробничому процесу, зважаючи на велику базу постійних витрат і підвищені витрати на логістику. На мій погляд, зростання попиту та підвищення цін є хорошим передвісником для Ferrexpo на наступний рік», – сказав Лучіо Дженовезе, голова ради директорів Ferrexpo.

Контекст

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Група Ferrexpo за підсумками першого півріччя 2023-го отримала $27 млн чистого прибутку. Це на 67% менше показника аналогічного періоду 2022 року. Виручка за звітний період скоротилася у 2,8 раза – до $334 млн із $936 млн.

Основними причинами падіння в компанії називають зменшення обсягів виробництва через воєнні дії в Україні та нижчі ціни реалізації готової продукції. Показник прибутку виявився найнижчим для Ferrexpo щонайменше за останні 10 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні