Категорія
Новини
Дата

Ferrexpo скоротила чистий прибуток майже на 90%, дохід упав на третину

Дохід швейцарської залізорудної компанії Ferrexpo знизився за січень-червень 2022 року майже на третину, чистий прибуток обвалився на 88%, згідно з даними звітності компанії.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Дохід Ferrexpo, яка контролює Полтавський та Єристівський гірничо-збагачувальні комбінати України, за звітний період склав $936 млн (-31%). Основна причина – зниження виробництва, пояснили в компанії.
  • Прибуток після оподаткування знизився на 88% – до $82 млн через списання $254 млн протягом звітного періоду.
  • Базова EBITDA знизилася на 44% – до $486 млн, відбиваючи вищі витрати, переважно зумовлені зниженням обсягів виробництва, зростанням світової інфляції та цін на енергоносії.
  • На 30 червня Ferrexpo зберігає чисту грошову позицію, що складається з грошових коштів та їх еквівалентів у розмірі $177 млн.
  • Капітальні вкладення в короткострокові проєкти склали $102 млн, що на 28% менше, ніж відповідного періоду минулого року. 

Контекст

Ferrexpo у першому півріччі через логістичні проблеми зменшила продажі на 21% – до 4,4 млн тонн. Виробництво залізорудних котунів за звітний період упало на 14%.

До війни через порти Одеси та Миколаєва український бізнес вивозив понад 70% залізної руди та 85% чорних металів. Нині Ferrexpo постійно стикається з логістичними проблемами через обстріли російською армією української залізничної інфраструктури.

Доки не буде погоджено альтернативний логістичний маршрут або не будуть знову відкриті українські порти, компанія знизила обсяги виробництва на літні місяці. Щоб збільшити перевезення вантажів, Ferrexpo домовляється з портовими операторами в Центральній Європі. Детальніше про це читайте тут.

Ferrexpo – залізорудна компанія з активами в Україні. Компанії Fevamotinico S.a.r.l., підконтрольній Костянтину Жеваго, належить 50% Ferrexpo, компанії BlackRock – 6,74%. Ferrexpo належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні