Фільм «20 днів у Маріуполі»
Категорія
Новини
Дата

Фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова номінували на премію BAFTA

Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі». Фото: Артхаус Трафік

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» українського режисера Мстислава Чернова номінували на британську премію BAFTA Film Awards. Про це йдеться у повідомленні на сайті BAFTA.

Ключові факти

  • Фільм змагатиметься за нагороду в двох категоріях: як найкращий документальний фільм і стрічка іноземною мовою. Переможців премії оголосять 28 лютого.
  • «20 днів у Маріуполі» також увійшов у шорт-лист премії «Оскар» як найкращий документальний і міжнародний фільм. Номінантів оголосять 23 січня.
  • Воєнні кореспонденти Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко із Associated Press були єдиними представниками міжнародних ЗМІ, які документували наслідки боїв у Маріуполі.
  • У стрічці Чернова показаний початок повномасштабного вторгнення РФ, бомбардування пологового будинку в Маріуполі, а також порятунок Чернова і його колег з Associated Press з оточеного росіянами міста.
  • Лідерами за кількістю номінацій на Премію BAFTA в 2024-му стали фільми «Оппенгеймер» Крістофера Нолана, «Бідолашні створіння» Йоргоса Лантімоса, «Вбивці квіткової повні» Мартіна Скорсезе і «Зона інтересу» Джонатана Ґлейзера.

Контекст

В Україні «20 днів у Маріуполі» за чотири дні зібрав касу більш як у 531 000 грн та став найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів.

Якщо стрічці вдасться ввійти до числа номінантів «Оскара», зростуть бокс-офіс та шанси фільму на експансію. Але на доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться – вони працювали як журналісти Associated Press і не мають інших фінансових заохочень за роботу над фільмом.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні