Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі» /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Фільм «20 днів у Маріуполі» представлятиме Україну на премії «Оскар» 

20 днів у Маріуполі» – фільм українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова, що показує перші дні облоги міста Марії. Кадр з фільму «20 днів у Маріуполі» Фото Getty Images

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова представлятиме Україну на премії «Оскар» у категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм». Про це повідомили в Українській кіноакадемії. 

Ключові факти

  • Рішення про вибір стрічки 18 вересня прийняв Український Оскарівський Комітет на чолі з режисером Валентином Васяновичем. 
  • «20 днів у Маріуполі» – фільм українського журналіста та фотографа Мстислава Чернова, що показує перші дні облоги міста Марії. Разом із Черновим над стрічкою працювали фотограф Євген Малолєтка та продюсерка Василіса Степаненко. Степаненко – учасниця списку Forbes «30 до 30».  
  • У стрічці показаний початок повномасштабного вторгнення, бомбардування пологового будинку та порятунок автора стрічки та його колег з Associated Press з оточеного російськими військами міста.
  •  У національному відборі брали участь ще чотири фільми: «Залізні метелики» Романа Любого, «Памфір» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Терикони» Тараса Томенка та «ШТТЛ» Адрієна Уолтера.

Контекст 

Стрічка «20 днів у Маріуполі» Мстислава Чернова стала найкасовішим документальним фільмом в Україні. Лише за чотири дні вона зібрала понад 531 000 грн та понад 4000 людей біля великих екранів.

Стрічка Чернова обігнала попереднього рекордсмена – документальний фільм «ЮКІ» Володимира Мули, загальний бокс-офіс якого становить понад 500 000 грн. За майже рік на великому екрані його подивилося близько 5000 людей, пише AIN. Прокат фільму вже завершено.

8 травня Малолєтка, Чернов і Василіса Степаненко стали лауреатами Пулітцерівської премії. Вони отримали нагороди за екстрену фотозйомку та громадські заслуги як працівники американського медіа Associated Press.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні