Категорія
Життя
Дата

«20 днів у Маріуполі» – у шорт-листі двох номінацій «Оскара». У фільму є всі шанси стати номінантом (можливо, і переможцем). Як це конвертується у заробіток

Премія «Оскар», «20 днів у Маріуполі» /Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

В Україні стрічці «20 днів у Маріуполі» вистачило чотирьох днів, аби зібрати касу більш як у 531 000 грн та стати найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Фото Карасьова Олександра за допомогою Midjourney

Документальна стрічка «20 днів у Маріуполі» журналіста Мстислава Чернова увійшла до шорт-листа премії «Оскар» у номінаціях «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» і «Найкращий документальний фільм». 23 січня в Американській кіноакадемії повідомлять, чи стала вона номінантом. Якщо вдасться, зростуть бокс-офіс та шанси фільму на експансію.

Документальний фільм «20 днів у Маріуполі» – свідчення початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Російські війська швидко оточили Маріуполь та обстрілювали житлові квартали міста, руйнуючи будинки і вбиваючи тисячі мирних жителів. Воєнні кореспонденти Мстислав Чернов, Євген Малолєтка та Василіса Степаненко із Associated Press були єдиними представниками міжнародних ЗМІ, які документували наслідки боїв.

«Ми старалися видавати фото й відео з Маріуполя щодня», – каже Євген Малолєтка. Приблизно 30 годин відзнятих Черновим відео перетворилися на 94 хвилини його дебютного документального фільму «20 днів у Маріуполі». 

Світова прем’єра стрічки відбулася на кінофестивалі Sundance, де вона отримала приз глядацьких симпатій в категорії документалістики. В Україні фільму вистачило чотирьох днів, аби зібрати касу більш як у 531 000 грн та стати найкасовішим документальним фільмом у національному прокаті. Його бокс-офіс становить понад 2 млн грн, а в кінотеатрах фільм подивилися понад 16 000 глядачів, каже Ілля Дядик – програмний директор компанії «Артхаус Трафік», яка займалася дистрибуцією фільму. 

Серед численних досягнень фільму – шорт-лист у двох номінаціях 96-ї премії «Оскар»: «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» і «Найкращий документальний фільм». Номінантів оголосять 23 січня. «Я на 99% певен, що фільм буде в номінації на «Найкращий документальний фільм», і дуже вірю, що він отримає «Оскар», – каже Дядик. 

Яку фінансову вигоду можуть принести фільму шорт-листи та можлива номінація?

Трейлер фільму «20 днів у Маріуполі».

Як «Оскар» конвертується у гроші

В Україні дохід виробникам фільму переважно приносять національний прокат та продаж прав на його показ за кордоном чи на цифрових платформах. Як на це впливає «Оскар»?  

На зростання касових зборів більше впливає номінація на «Оскар», аніж перемога у ній, ідеться у дослідженні For Oscar Glory or Oscar Money? за 2005 рік. Схожий ефект побачила дослідницька компанія IBISWorld. У середньому бокс-офіси стрічок у категорії «Найкращий фільм» збільшились на 22,2% – це $20,3 млн – після того, як їх назвали номінантами. Перемога у номінації принесла ще 15,3%, або $14 млн бокс-офісу, йдеться у даних дослідження. Люди сприймають номінації та нагороди «Оскар» як сигнал, ідеться у For Oscar Glory or Oscar Money?.

Участь фільму у будь-якій кінопремії дає фінансові бонуси, каже виконавча директорка Української кіноакадемії Анна Мачух. Часто такі стрічки виходять у повторний прокат і добирають ще в середньому 30% бокс-офісу, додає вона.

Але оскарівська кампанія фінансово затратна: номінації передують покази для членів Кіноакадемії, публікації у провідних світових ЗМІ, промотури. Тому ці матеріальні бонуси найчастіше компенсують витрати, яких уже зазнали, додає Мачух. 

Участь в оскарівських перегонах забезпечує безпрецедентну міжнародну увагу до фільму, каже продюсерка Дар’я Бассель. Що довше фільм залишається в оскарівських перегонах, то більша аудиторія дізнається про кіно. «Це гарантує успішну дистрибуцію по всьому світу, – переконана Бассель. – Лейбл «Оскара» на афіші фільму діє на аудиторію абсолютно магічно». 

Чи по-різному на «заробітки» фільму впливають номінації та шорт-лист? Не кардинально, каже продюсерка Юлія Сінькевич. Між оголошенням шорт-листів та номінантів минає лише місяць-півтора – цього часу кінодистриб’юторам достатньо, аби визначитись із купівлею фільму на певну територію. Вони очікують на результат нагородження та використовують його в промокампанії фільму, пояснює Сінькевич. 

Мстислав Чернов

Мстислав Чернов відзняв у Маріуполі близько 30 годин відео, які згодом перетворилися на 94 хвилини його дебютного фільму «20 днів у Маріуполі». Фото: Артхаус Трафік

«20 днів у Маріуполі»

Кадр, знятий із вікна лікарні, яку обстрілювали російські війська. Фото: Артхаус Трафік

«20 днів у Маріуполі»

Кадр, знятий із вікна лікарні, яку обстрілювали російські війська. Фото: Артхаус Трафік

«20 днів у Маріуполі»

Кадр із фільму «20 днів у Маріуполі». Фото: Артхаус Трафік

Попередній слайд
Наступний слайд

Як «Оскар» вплине на «20 днів у Маріуполі» 

Номінація допоможе «20 днів у Маріуполі» з розповсюдженням за кордоном, каже Дядик. Цьогоріч Американська кіноакадемія дозволила використовувати інформацію про потрапляння у шорт-лист «Оскара» у промо. Це важливо, щоб британська кінопрокатна компанія Dogwoof, яка володіє світовими правами на фільм, могла продати його за більші гроші на більшу територію, додає Дядик. 

Для українського глядача перемога або номінація на «Оскар» не грає ключову роль у рішенні піти в кіно, каже Сінькевич. В Україні знають цей фільм, тож «Оскар» не надто вплинув на його популярність, погоджується Дядик. Якщо картина потрапить хоча б до однієї з номінацій, український дистриб’ютор поверне її в прокат. 

Прокат «20 днів у Маріуполі» стартував ще в серпні 2023-го, але частина кінотеатрів, як-от «Жовтень» та «Планета Кіно», досі влаштовують спецпокази. «Ми плануємо випустити фільм онлайн ближче до церемонії «Оскар», – каже Дядик. – А на телебаченні його покажуть трохи пізніше». 

«На доходах знімальної групи та режисера фільму це не позначиться, – каже одна з комунікаційних менеджерок фільму Тетяна Ландесман. – Вони працювали як журналісти Associated Press і не мають жодних інших фінансових заохочень за роботу над фільмом, привʼязаних до будь-яких його нагород».

Фільм Чернова можна переглянути на Apple TV і Amazon Prime, він доступний на Google Play, Microsoft Movies & TV та інших цифрових платформах. Інформаційне агентство Associated Press активно промотувало цю картину за кордоном, каже Дядик. Огляди на «20 днів у Маріуполі» написали кінокритики The New York Times, Rolling Stone, Variety. 

«Вони зробили неймовірну роботу з промоції фільму, – каже Мачух. – У них є всі ресурси та можливості довести фільм не лише до номінації, а й до перемоги».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні